POSLJEDNJA SLIKA U PRIVATNOJ KOLEKCIJI

Da Vinčijev "Spasilac svijeta" stiže na aukciju u Njujorku

Rad je naslikan između 1506. i 1513. za kralja Francuske, Luja 12. i ima fascinantnu istoriju
95 pregleda 0 komentar(a)
"Spasilac svijeta", Foto: CURBED.COM
"Spasilac svijeta", Foto: CURBED.COM
Ažurirano: 04.04.2019. 23:19h

Posljednja slika Leonarda da Vinčija, koja se nalazi u privatnoj kolekciji, biće prodata 15. novembra na aukciji kod Kristija u Njujorku, saopšteno je iz te aukcijske kuće.

Smatra se da djelo “Salvator Mundi” predstavlja Isusa kao spasioca svijeta. Slika je 1958. godine prodata  za 45 funti, zatim za privatnu kolekciju 2013. za više od 75 miliona dolara, a sadašnja procijenjena vrijednost iznosi 100 miliona dolara, prenosi “Gardijan”.

U “Mundijevu” autentičnost se dugo sumnjalo, ali je potvrđena 2011. godine. To je prvo otkriveno  da Vinčijevo djelo još od 1909. godine, pa ga je Kristi nazvao “najveće otkriće 21. vijeka”.

“Salvator Mundi je oslikan u istom vremenskom periodu kao i Mona Liza, a imaju patentnu kompoziciju”, istakao je Loi Gozi (Loïc Gouzer), stručnjak za poslijeratnu i savremenu umjetnost u ovoj aukcijskoj kući. Dodao je i da je stavljanje na aukciju djela kakvo je ovo “čast koja se pruža jednom u životu”. 

“Leonardo je bio nevjerovatna kreativna sila, i majstor zagonetnog. Stojeći ispred njegovih slika, postaje nemoguće  potpuno razotkriti ili shvatiti misteriju kojom njegova djela zrače, a Mona Lisa i Salvator Mundi su savršeni primjeri toga. Niko nikada neće moći u potpunosti da shvati Leonardove slike, baš kao što niko nikada neće moći  da  sazna objasni porijeklo svemira”, kazao je on.

Rad je naslikan između 1506. i 1513. za kralja Francuske, Luja 12. i ima fascinantnu istoriju. Sredinom 17. veka slika je navedena u popisu kolekcije Čarlsa Prvog, a kasnije i u kolekciji njegovog sina, Čarlsa Drugog. Od 1763. kada ju je nezakoniti sin Vojvode Bakingema stavio na aukciju, njeno mjesto nije poznato sve do ponovnog otkrića 1900. godine, piše “Gardijan”.

Prije nego što Kristi proda sliku u Njujorku 15. novembra, ona će obići Hong Kong, San Francisko i London. Ono što je neobično jeste da će se djelo “Salvator Mundi” prodavati na velikoj posljeratnoj i savremenoj umjetničkoj prodaji, što “svjedoči o trajnom značaju djela”, kazao je Gouzer.