Predstavljanje umjetničkog projekta: "Preokupacije" u galeriji "Miodrag Dado Đurić"

Preokupacije za cilj imaju postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture
0 komentar(a)
Preokupacije
Preokupacije
Ažurirano: 12.10.2017. 08:50h

Projekat “Preokupacije”, posvećen normalizaciji dostupnosti znanja počinje sjutra, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”. Ovom prilikom u rad će biti pušteno “Mini Kino”, novi segment Umjetničkog muzeja, koji će publici nuditi sadržaje iz arhive Crnogorske kinoteke, umjetničke filmove i video radove.

Predstavljanje projekta “Preokupacije” počeće razgovorom o politikama saradnje između predstavnika Narodnog muzeja, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost”, Crnogorske kinoteke i Fakulteta likovnih umjetnosti.

Program predavanja “Razgovori u muzeju” počinje gostovanjem istaknutog teoretičara umjetnosti Miška Šuvakovića, koji će govoriti na temu “Dinamične zone umetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse”.

“Preokupacije” za cilj imaju postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture - kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanima.

Projekat organizuje NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa NB Đurđe Crnojević, Narodnim muzejem i Crnogorskom kinotekom.

“Preokupacije” će se odvijati kroz dva dijela, u tri cetinjske institucije. U Nacionalnoj biblioteci će biti formiran “Ugao za umjetnost i čitanje”, koji podrazumijeva stvaranje dopunskog fonda literature namijenjenog učenicima i studentima umjetničkih škola, umjetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine djela iz teorije umjetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka nastala krajem 20. pa sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova za poznavanje kretanja u ovim oblastima. Takođe, korisnici će u “Uglu za umjetnost i čitanje” moći da prate stručne časopise koji izvještavaju o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj i globalnoj kulturnoj mapi. U prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ i Istorijskog muzeja planirano je realizovanje programa pod nazivom “Razgovori u muzeju”, a čini ga serija predavanja i radionica kulturnih djelatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tako će publika imati priliku da čuje predavače koji govore sa različitih pozicija u kulturi - predstavnike akademske zajednice, nezavisne scene, umjetničke, autore koji se bave interdisciplinarnim djelovanjem, i kroz njihova predstavljanja neposredno se upoznati sa presjekom dešavanja u recentnoj kulturi kako postjugoslovenskih prostora, tako i iz različitih internacionalnih diskursa. Cilj ovog segmenta projekta “Preokupacije” je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja.

Mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Ulaz za sve programe je slobodan.

Bonus video: