Obrt na suđenju Muratovićima: Sad i ljekare krive za smrt Kalača

Neki propusti u radu ljekara ili tehničkoj ospobljenosti, uticali su na konačan ishod
473 pregleda 2 komentar(a)
Braća Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Braća Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.10.2017. 06:32h

Vještak Nemanja Radojević kazao je da je smrt kod Rožajca Anesa Kalača (27) u uzročno posljedičnoj vezi sa načinom liječenja u beranskoj bolnici i da je moguće da je način ušivanja rana doveo do iskrvarenja.

To je izjavio na suđenju braći Muratovićima iz Rožaja, koji u bjelopoljskom Višem sudu odgovaraju zbog ubistva sugrađanina Kalača.

Kalač je ranjen u obračunu na benzinskoj pumpi Eko petrol u Rožajama 27. jula 2014. godine, a preminuo je tri dana kasnije.

Optužnica zamjenice višeg državnog tužioca Nade Bugarin tereti sedmoricu Muratovića - Mirsada (32), Jasmina (30), Anesa (29), Elmina (20), Sevada (28), Adisa (26) i Elvisa, da su počinili krivično djelo - ubistvo u pokušaju u saizvšilaštvu.

“Pri obdukciji nisam utvrdio neko posebno svojstvo kod Kalača pa je moguće da je način ušivanja doveo do krvarenja u Opštoj bolnici u Beranama”, kazao je Radojević.

Predložio je vještačenje sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, jer je potrebno da se izjasni više specijalista iz različitih oblasti kako bi utvrdili uzrok smrti.

Sudija Vukomir Bošković prihvatio je taj predlog.

Vještak je objasnio da pojava krvi na sondi Kalača, 29. jula oko 18 časova, koje ujutro nije bilo, ukazuje da je krvarenje iz prvog šava već postojalo i da je ispunjavalo najmanje 240 centimetara tankog crijeva, a potom i dvanaestopalačnog, tako da je ljekarima u 18 časova bio prezentovan ozbiljan klinički znak da je došlo do komplikacije.

Ocijenio je je potpuno opravdano što je beranski hirurg dr Milorad Magdelinić pozvao gastroenterologa i što je, zaključio da se radi o krvarenju iz gornjeg digestivnog trakta.

“Iako aparat za gastroenterologiju nije radio, pacijenta je trebalo ili uputiti u zdravstvenu ustavovu gdje ima, ili razmišljati da je došlo do problem na hirurškim šavovima i raditi operaciju”, kazao je Radojević, dodajući da je Kalač u Klinički centar upućen sjutradan, 30. jula u 7 časova.

Dr Magdelinić je u svjedočenju kazao da je na crijevima radio dva šava a da je na obdukciji utvrdio da su rađena tri.

On je zaključio da je Kalač preminuo na putu prema Podgorici, a ne u beranskoj bolnici, kako je to ranije tvrdila odbrana optuženih, ali da u dokumentaciji nije našao podatak da li je u pratnji bio neko od ljekara, što je bilo neophodno.

Bonus video: