SUĐENJE ZA PLJAČKU ZLATARE U SLOVENIJI

Šuntić tragove razbojništva svalio na pokojnika

Rekao je da svoje stvari stavljao u torbu pokojnog Lutovca i da jedino odatle mogu poticati njegovi tragovi pronađeni na traci
614 pregleda 2 komentar(a)
Adnan Šuntić, Foto: Jadranka Ćetković
Adnan Šuntić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 11.10.2017. 19:46h

Vještakinja forenzičke genetike Sandra Kovačević je kazala da su na lepljivoj traci kojom je prilikom pljačke vezana vlasnica zlatare Milena Hercigonja u Sloveniji 2012. godine, izolovan DNK materijal koji pripada Berancu Adnanu Šuntiću (21).

To je izjavila juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Šuntić odgovara za razboništvo, nakon što je Republika Slovenija ustupila taj predmet crnogorskom pravosuđu.

To je učinjeno jer optuženi u Crnoj Gori već izdržava petogodišnju kaznu zatvora zbog druge pljačke u Srbiji.

Osim Šuntića na selotejp traci izolovan je i biološki materijal pokojno Bjelopoljca Velibora Lutovca, koji je ubijen prilikom pljačke zlatare Vlasotincu u Srbiji, iste godine u decembru.

“Šuntićev biološki materijal je nađen na oba kraja trake, sa kojih su uzeti uzorci”, kazala je dr Kovačević.

Šuntić je tokom suđenja negirao da je pljačkao zlataru.

Rekao je da svoje stvari stavljao u torbu pokojnog Lutovca i da jedino odatle mogu poticati njegovi tragovi pronađeni na traci.

“Dok smo zajedno putovali stavio sam stvari u njegovu torbu i preturao po njoj. Moguće je jedino na taj način da je moj DNK dospio na ljepljivu traku”.

Na pitanje odbrane optuženog - da li je moguće da je Lutovac na neki način zloupotrijebio Šuntića i stvari na kojima je kasnije nađen njegov biološki materijal, Kovačevićeva je kazala da bi takva verzija bila moguća da je njegov biološki materijal nađen na jednom kraju trake.

“Međutim, uzeto je šest uzoraka sa oba kraja trake, i na oba kraja je nađen njegov biološki materijal”, kazala je Kovačevićeva.

Rekla je da su to uobičajena mjesta uzimanja uzoraka i objasnila da Slovenački forenzičari rade na isti način kao u Forenzičkom centru u Danilovgradu.

Prema optužnici, Šuntić je 18. januara 2012. godine u Brežicama u Sloveniji, iz zlatarske radnje “Aurum” opljačkao 54.980,46 eura.

Navodi se da je sa njim tada bio i sada pokojni Lutovac.

“Jedan od njih je udario u predjelu glave, uhvatio za njene ruke i selotejp trakom vezao iza leđa, gurajući joj glavu prema patosu, dok je drugi iz trezora koji je oštećena prethodno otvorila oduzeo zlatni nakit i stavio ga u prodaju. Potom su je na silu ugurali u prostorije WC-a, prekrili joj usta peškirom pričvršćujući ga selotejp trakom, a zatim su sa oduzetim nakitom izašli iz zlatare i pobjegli u nepoznatom pravcu”, stoji u optužnici slovenačkog pravosuđa.

Šuntić je na izdržavanje petogodišnje kazne izručen u Crnu Gori iz Srbije 2014. godine, uz pomoć pripadnika Posebne jedinice.

On je zbog razbojništva osuđen na pet godina zatvora u Višem sudu u Leskovcu.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra, kada su zakazane završne riječi.

Učestvovao u  pljački  2012. kada je ubijen policajac

Šuntić je odgovarao zbog pljačke zlatare 14. decembra 2012. godine, kada je u razmjeni vatre nastradao policajac Miroslav Stamenković (27).

Stamenković je ubijen 14. decembra ujutru u centru Vlasotinca, u razmjeni vatre sa trojicom muškaraca iz Berana i Bijelog Polja, koji su pokušali da opljačkaju lokalnu zlataru Unca.

Već ranjeni policajac je uzvratio vatru pištoljem i ubio Darinka Vušurovića i Velibora Lutovca iz Bijelog Polja, dok je Adnan Šuntić pobjegao, ali je ubrzo uhapšen.

Adnan Šuntić dosije u policiji ima i zbog nasilničkog ponašanja i tuče. On je ranjen u septembru 2010. kada je Beranac Marko Zekić ubio njegovog brata od strica Jasmina Šuntića.

Preporučujemo za Vas