"Novo iznenađenje kad sve ovo dođe na naplatu"

Gosti emisije Načisto koja se upravo emituje na TV Vijesti su bili Mladen Ulićević, profesor na Građevinskom fakultetu i predsjednik državne komisije za reviziju glavnog projekta dionice autoputa Smokovac-Mateševo, Jelisava Kalezić, profesorica Građevinskog fakulteta u penziji i prvi izabrani nastavnik za urbanizam na Univerzitetu Crne Gore, građevinski inžinjer Ivan Keković i Mladen Bojanić, ekonomista.
223 pregleda 0 komentar(a)
Načisto debata
Načisto debata
Ažurirano: 12.10.2017. 19:47h

U debati u emisiji Načisto na TV Vijesti se raspravljalo o projektu autoputa, pitanju petlje Smokovac, studijama izvodljivosti i varijantnim rješenjima.

Tok emisije:

21:27 "Očekujem iznenađenje po sve građane Crne Gore kad sve ovo dođe na naplatu", poručio je Keković. Ulićević je kazao da vidi ovu dionicu autoputa kao ulog Crne Gore za budućnost,

21:23 Keković je pročitao podatke iz studije Evropske investicione banke koja je poručila da se ne gradi autoput.

21:20 Keković je kazao da je očekivao reakciju struke, naročito ljudi sa fakulteta i građevinske komore, na to što je potpisan ugovor od tri milijarde eura na osnovu generalnih projekata. "Ovo znaju svi, ovo znaju studenti građevine", naveo je Keković.

Ulićević je rekao da je ugovor i projekat sa Konstruktorom propao, jer nije bio dobar.

21:16 Bojanić smatra da je politika nadvladala struku po pitanju projekta autoputa. On je naveo da je izgradnju i projekat planirala populistička priča o razvoju sjevera i smanjenju broja nesreća.

21:12 Ulićević je objasnio da je Detaljnim prostornim planom predviđena petlja Smokovac, ali da ne znači da nije bilo boljih rješenja. On je pojasnio da to što petlje nema u idejnom projektu, to ne znači da je nema u ugovoru.

21:07 U uključenju u debatu, žiteljka Smokovca Milodarka Novosel je kazala da je do sada bila zabrinuta, ali da je sada strah nakon svega što je čula u emisiji. "Izjava gospodina Brajovića je demantovana večeras", poručila je Novosel.

Ona je podsjetila da su tri mjesne zajednice iz Pipera tražile da se petlja radi na Strganici i da bi to bilo odgovorno rješenje. Novosel je upitala Ulićevića da li će dati saglasnost na idejni projekat koji su uradili Kinezi, a po kome se u Albaniju autoputem ulazi preko Ulcinja, a ne preko Božaja.

21:05 Kalezić je potvrdila da je postavljanje petlje na Strganici bilo jeftinije i ekološki prihvatljivije rješenje od Smokovca. "Praksa je da se rade tri varijantna rješenja, a ovdje nije urađeno niti jedno", dodala je Kalezić.

Ona je pohvalila bivšeg gradonačelnika Miomira Mugošu koji je imao sluha pa je urađeno varijantno rješenje za Strganicu.

21:00 Kalezić je kazala da nije mogla da vjeruje da je bilo koji predlog opozicije u vezi autoputa nailazio na zid, bez obzira na to da li dolazi od stručnjaka. Ona je kazala da joj je laknulo što petlja nije dio projekta, jer misli da treba da bude riješeno na drugačiji način.

"Sijaset je dokaza da je to neozbiljno isplanirano", poručio je Kalezić.

20:58 Petar Komnenić je naveo da su prema autoput skeptični i Svjetska banka i MMF...

20:55 Bojanić je podsjetio da je već dovoljna petlja to što je autoput zavezao javne finansije.

20:49 Keković je kazao da je ranija studija iz idejnog projekta koji je uradio Građevinski fakultet pokazao da je cijena mogla da bude manja za 160 miliona eura. On je kazao da se studija izdvodljivosti radi na osnovu idejnog projekta, i da je studija iz 2012. preporučila da se vrati nazad.

Keković je podsjetio da je ugovor potpisan sa Konstruktorom 2008. u vrijednosti od tri milijarde eura, i da takav ugovor ne postoji nigdje u svijetu.

20:45 Ulićević je objasnio da ono što je projektovano ne može da uveća cijenu, samo ono van toga. On je kazao da se zalagao da se uradi glavni projekat u Crnoj Gori, a da je kasnije zakonom oduzeta Građevinskom fakultetu licenca da radi projekte.

20:43 Kalezić je pitala zašto nije urađen glavni projekat, naročito pošto je bilo vremena nakon raskida ugovora sa Konstruktorom.

20:39 Ulićević je kazao da nije samo petlja ta koja nije plaćena i da im još projekata i dionica koje nisu plaćene, poput projekta vodosnabdijevanja. "Mi tu razliku moramo da platimo".

20:35 Ulićević je naveo da ne prati medije mnogo te da samim tim nije upoznat sa izjavama političara. On je kazao da je sastavni dio ugovora projektni zadatak i da petlja nije toliki problem. Bojanić je kazao da poslanici nisu dobili projektni zadatak.

20:31 Bojanić je naveo da nije iznenađen time što je obmanut. On kaže da očekuje da će petlju na kraju platiti građani. Bojanić je kazao da vjeruje Ulićeviću, ali da je na sajtu zvaničnih institucija napisano drugačije kada je u pitanju šta je planirano u projektu.

"Ivanu Brajoviću ne vjerujem. On ne govori istinu, kako za manje, tako i za veće stvari", poručio je Bojanić.

20:30 Keković je kazao da ga ne iznenađuje pitanje petlje Smokovac i da tek očekuje probleme, naročito kad dođe na naplatu. "U odnosu na to što se dešavalo prije, ovo sa petljom je minorno".

20:27 Vidjelo se da je to raskošan prostor rezerve Podgorice da bi se tako žrtvovao, poručila je Kalezić.

20:25 Kalezić je kazala da su bezuspješno pokušavali da objasne tadašnjem ministru Gvozdenović da je potrebno više vremena da se uradi Detaljni prostorni plan, jer svi ostali proizilaze iz tog. "Ovakvi planovi se apliciraju na postojeće stanje u prostoru. To je specifičnost koja je ukazivala na konflikte do kojih će doći", navela je Kalezić.

20:24 Ulićević je kazao da ne vjeruje da je javnost obmanuta da je sa 809 miliona pokrivena i petlja.

20:20 U emisiji su prikazani javni podaci gdje se pominju četiri petlje, uključujući Smokovac. Ulićević je objasnio da je neophodno da dionica autoputa bude u funkciji, a da uvijek ima radova koji se ne mogu predvidjeti, a moraju se izvesti.

20:18 Ulićević je dodao da se petlja nije ni mogla ponuditi samim tim što nije dio idejnog projekta.

20:12 Profesor Mladen Ulićević je pokazao idejno rješenje autoputa na kojoj se vidi petlja koja ukršta dva puta. On je naveo da petlja Smokovac nije bila sastavni dio idejnog projekta u vrijeme potpisivanja ugovora.

20:08 Urednik emisije Načisto Petar Komnenić je kazao da su iz kabineta Ivana Brajovića odgovorili da se njegove obaveze planiraju unaprijed i da je u Srbiji. "Istinu o petlji sam već iznio i tu nema promjene", rečeno je iz kabineta.

U najnovijem izdanju emisije Načisto sa Petrom Komnenićem pogledajte debatu oko sporne petlje Smokovac. Kako je moguće da je tek sada Vlada u dilemi šta je ugovorila sa kineskim izvodjačima i čija je obaveza izgradnja petlje kao sastavnog dijela projekta vijeka? Da li je ovaj problem rješiv, ili će građani petlju platiti kroz planiranu izgradnju druge faze? Koliko se planski pristupilo ovako složenom projektu i kakva nas još iznenađenja čekaju?

Koliko je bila opravdana skepsa oko autoputa koji jedni doživljavaju kao razvojni projekat, a drugi kao omču oko vrata generacijama koje dolaze.

Na tu temu govore: Mladen Ulićević, profesor na Građevinskom fakultetu i predsjednik državne komisije za reviziju glavnog projekta dionice autoputa Smokovac-Mateševo, građevinski inžinjer Ivan Keković, Jelisava Kalezić, profesorica Građevinskog fakulteta u penziji i prvi izabrani nastavnik za urbanizam na Univerzitetu Crne Gore i Mladen Bojanić, ekonomista.

Bonus video: