Andrićeva nagrada za 2016. pripala Jeleni Lengold

Odluku o dodjeli nagrade Jeleni Lengold žiri, u sastavu predsjednik Jovanović, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov, je donio 18. septembra
65 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Lengold, Foto: Blic.rs
Jelena Lengold, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 11.10.2017. 07:31h

Andrićeva nagrada za 2016. godinu uručena je juče Jeleni Lengold za pripovjetke “Raščarani svet” u izdanju “Arhipelaga”, prenosi Beta. Nagradu je, u Zadužbini Iva Andrića u Beogradu, uručio akademik Miro Vuksanović.

Čitajući obrazloženje nagrade, predsjednik žirija Aleksandar Jovanović naveo je da su dva razloga zašto je baš Lengoldova nagrađena.

“Prvi razlog je da je autorka polazeći od modela klasično shvaćene priče svojim pripovijedanjem učinila lijep iskorak u savremenoj srpskoj prozi. Drugi razlog je da se u ovih 10 pripovjetki gradi intimistički svijet obojan intelektualnom skepsom i potrebom za ljubavlju”, naveo je Jovanović.

Opisujući zbirku rekao je da je završna poenta gledanje na događaje iz druge perspektive.

“Ljepota i užas iskušavanja graničnih situacija u kojima jedno vrijeme borave junaci ove zbirke, bliskost ljubavi i smrti, prošlost koja dugo traje, završna poenta gledanja događaja iz druge perspektive - neki su od svojstava ovih priča koja se u svakoj od njih uspostavljaju, stupaju u međuodnose i poništavaju na različite načine”, ističe Jovanović.

Jelena Lengold je kazala da se zbog nagrade vratila čitanju Andrićevih pripovijetki istakavši da je bila zatečena savršenstvom njegovog stila.

“Nijesam ni bila svjesna da sam neke stvari nesvjesno ukrala, uzela, neznajući to. Dok sam čitala 'Jelena žena koje nema' da imam u jednoj priči jednu plavu nit kose koja se provlači, shvatila sam da imam junake koji idu ulicama, lutaju, traže neku prikazu, neku sjenu koje nema”, navela je ona.

Istakla je da bi svaki pisac trebalo jednom mjesječno da pročita neku pripovjetku Iva Andrića “radi očuvanja svoje duše”.

Akademik Vuksanović ukazao je na dužnost i važnost brige o štampanju novih izdanja Andrićevih knjiga na što više jezika. On je ukazao je i na dužnost podsticanja, pomaganja i nagrađivanja književnog pripovjedanja.

Odluku o dodjeli nagrade Jeleni Lengold žiri, u sastavu predsjednik Jovanović, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov, je donio 18. septembra. U najužem izboru su bile knjige “Spisak senovitih imena i druge priče” Milana Micića i “Ljubavi Silvije Plat” Aleksandre Mokranjac.

Bonus video: