Internacionalna nagrada Književni plamen Orhanu Pamuku

Žiri je ovu odluku donio na osnovu bogatog književnog opusa autora i njegovog djelovanja
70 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Ažurirano: 11.10.2017. 06:55h

Nagrada Književni plamen za 2017. godinu jednoglasno je dodijeljena turskom nobelovcu Orhanu Pamuku za njegov “bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje oličeno u borbi da se književne vrijednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svijet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasljeđa”.

Nagradu Književni plamen je osnivačke 2015. godine dobio peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, a 2016. godine Klaudio Magris.

Žiri je, kako se navodi u obrazloženju, tražio djela i autore koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent a povezuje čak tri: Aziju, Evropu i Ameriku.

“U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo djelo nam predstavlja svijet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za veliko književno oblikovanje. Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone”, saopštio je žiri.

Sastanak žirija za dodjelu internacionalne nagrade Književni plamen, koji čine predsjednik, Mario Vargas Ljosa i članovi, profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, održan je 10. septembra u Podgorici.

Žiri je, kao i na svojoj sjednici održanoj u vrijeme Sajma knjiga u Podgorici, razmatrao veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svjetskih pisaca. Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci Nove knjige (i gotovo da bi svaki od njih mogao ponijeti ovu nagradu). Nakon razmatranja opusa mnogih kandidovanih autora čiji su književni značaj i vrijednost već potvrđeni, na ovoj sjednici donijeta je odluka o dodjeli nagrade.

Mario Vargas Ljosa saosnivač

Nagradu Književni plamen osnovala je izdavačka kuća Nova knjiga 2015. godine kada je dodijeljena Mariju Vargasu Ljosi. Vargas Ljosa, u svom eseju po kojem je nagrada dobila ime, kaže da je „književnost plamen koji nas umjetničkom ljepotom i društvenim djelovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg svijeta i života u njemu, boljeg čovjeka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva“.

Mario Vargas Ljosa je za novouspostavljenu nagradu vezao cjelinu svog djela, dao joj je i svoje ime i pečat književnog opusa. Sa svojim izdavačem, Novom knjigom iz Podgorice, potpisao je Osnivačku povelju nagrade i postao njen saosnivač, što ovu internacionalnu nagradu svakako čini jedinstvenom u svijetu.

Bonus video: