Slika Leonarda da Vinčija na aukciji za 100 miliona dolara

Slika skromne veličine 65 x 45 centimerata je restaurirana i nakon izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011-2012, zadnji put je prodata evropskom kolekcionaru čiji identitet nije poznat
158 pregleda 1 komentar(a)
Spasitelj svijeta, Foto: Twitter.com
Spasitelj svijeta, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 11.10.2017. 06:48h

Poslednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vinčija u vlasništvu privatnog kolekcionara biće prodata u Njujorku 15. novembra na aukciji koju organizuje kuća Kristi. Slika je procijenjena na oko 100 miliona dolara.

"Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi), slika Hrista koja pokazuje izuzetno majstorsko umijeće, dugo se smatrala kopijom, ali su stručnjaci kasnije potvrdili njenu autentičnost.

Do danas je sačuvano manje od 20 platana Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara, čiji je opus bio cijenjen još tokom njegovog života, navodi Kristi. Uz "Salvator Mundi", sve slike su u vlasništvu muzeja i galerija.

"Za aukcijske stručnjake, ovo je Sveti gral", rekao je na medijskom predstavljanju slike Loik Guze iz te kuće.

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle putuje u Njujork gdje će je javnost moći vidjeti prije aukcije.

Slika skromne veličine 65 x 45 centimerata je restaurirana i nakon izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011-2012, zadnji put je prodata evropskom kolekcionaru čiji identitet nije poznat, prenosi N1.

Na istoj aukciji biće ponuđena i slika "Sixty Last Suppers" američkog umjetnika Andija Vorhola koju čini 60 reprodukcija Leonardove "Poslednje večere", a procjenjuje se na 50 miliona dolara.

Bonus video: