Klintu Istvudu dva miliona odštete zbog kanabisa

Slavni glumac i reditelj optužio je kompaniju Norok Innovation da nezakonito koristi njegovu ličnost za privlačenje posjeta na svoju veb stranicu koja prodaje ulje kanabisa

4199 pregleda 0 komentar(a)
Klint Istvud, Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY
Klint Istvud, Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Klint Istvud je dobio dva miliona dolara u tužbi u kojoj se optužuje prodavac ulja od kanabisa da je ukrao njegovo ime i ličnost kako bi promovisao svoje proizvode, prenosi nova.rs. Presuda je druga u korist glumca u paru tužbi protiv proizvođača i prodavaca kanabisovog ulja koji su fabrikovali novinske članke i manipulisali rezultatima pretrage kako bi izgledalo da je glumac podržavao njihove proizvode.

„Dva miliona dolara je razumna cijena fer tržišne vrijednosti usluga gospodina Istvuda u pozajmljivanju njegovog uticajnog i poznatog imena skrivenoj kampanji sa metaoznakama za proizvode koje najvjerovatnije ne bi želio da odobri“, navodi se u nalogu izdatom 24. juna.

Klint Istvud
foto: EPA-EFE/Johannes Eisele

Istvud je vodio brojne pravne bitke tokom karijere kako bi zaštitio svoju reputaciju. Holivudski veteran koji je stekao slavu u vesternima i Garrapata, kompanija koja posjeduje Istvudovo pravo na njegovu ličnost van filmova, tužili su kompanije koje prodaju ulje kanabisa 2020. saveznom sudu u Kaliforniji kako bi jasno stavili do znanja da Istvud nikada nije bio uključen u industriju kanabisa.

Prema tužbi koja je dovela do odštete od dva miliona dolara, Istvud je tvrdio da je firma Norok Innovation nastavila onlajn prevaru koja je nezakonito koristila njegovu slavnu ličnost da usmjeri posjete na veb lokaciju koja prodaje kanabisove proizvode. istvud je imao problema sa načinom na koji je kompanija namamila onlajn kupce na svoju veb stranicu.

„Bez znanja glumca o dozvoli, onlajn prodavci kanabisovog ulja strateški postavljaju ime gospodina Istvuda u postove na blogu i meta opise veb stranica (sadržaj koji opisuje i sumira sadržaj date veb stranice u korist korisnika i pretraživača da ih lociraju) kao sredstvo za promociju kanabisovih proizvoda i usmjeravanje kupaca na onlajn tržište koje prodaje te proizvode“, navodi se u žalbi.

Američki okružni sudija Kormak Karni donio je presudu u korist Istvuda, zaključivši da je dokazao svoje tužbe za povredu žiga. Iako nije dodijelio puna tri miliona dolara koje je glumac tražio, Karni je zaključio da „iznos koji se traži nije nerazuman u vezi sa nezakonitim ponašanjem optuženih da iskorišćavaju i zloupotrebljavaju prava tužioca za sopstvenu komercijalnu dobit“.

kanabis
foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sudija je ukazao na činjenicu da je Istvud do sada pristao na samo jedan ugovor o odobravanju televizijske reklame Super Bowl-a 2012. godine, koja se odnosila na oporavak zemlje od recesije. Istvud je tvrdio da je uzeo honorar znatno ispod svoje tržišne vrijednosti od 2 miliona dolara jer je snažno osjećao poruku reklame.

U oktobru prošle godine, Istvud je dobio 6,1 milion dolara u svojoj drugoj tužbi protiv Mediatonas UAB, litvanske kompanije koja je objavila lažni intervju sa glumcem kako bi izgledalo kao da podržava njihove proizvode. Sudija je na sličan način donio presudu u korist Istvuda nakon što kompanija nije odgovorila na tužbu.

Bonus video: