SAVJETI STRUČNJAKA

Simptomi koje nikada ne bi trebalo da ignorišete

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode u toku dana, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, tijelo vrši pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se riješili viška glukoza, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja
102 pregleda 0 komentar(a)
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2017. 17:14h

Iako većina simptoma koje osjetimo na dnevnom nivou nisu za brigu, postoje neki koje nikako ne treba ignorisati. Dr Evelin Levin nedavno je napravila listu “svakodnevnih“ simptoma i objasnila kako oni mogu biti znak ozbiljnijih medicinskih stanja.

Bol u stomaku 

Iako je bol u stomaku uglavnom bezopasan, iznenadni abdominalni bol znak je da se morate javiti ljekaru. Mnogo stvari može izazvati ovaj bol – opstipacija, pucanje ciste na jajniku ili oštećena aorta. 

Nedostatak daha bez ikakvog razloga 

Ako ostanete bez daha, to može sugerisati plućnu emboliju. Velika vjerovatnoća za razvijanje plućne embolije nastaje ako ste na piluli, dugo sjedite, pušite ili letite. Takođe, ovo može biti znak za astmu, pneumoniju ili panični napad. 

Iznenadna glavobolja 

Za mnoge glavobolja je svakodnevni dio života, a njena jačina varira od obične glavobolje do migrene. Međutim, svaki iznenadni bol zahtjeva pažnju ljekara. Ako se glavobolja pojavi iznenada i jezivo boli, to može ukazivati na krvarenje oko mozga koje zahtjeva momentalnu hospitalizaciju. 

Žeđ koja se ne može zadovoljiti 

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode u toku dana, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, tijelo vrši pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se riješili viška glukoza, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja. 

Bol u ramenima, vilici, vratu ili leđima 

Najčešći simptom srčanog udara. Osim toga, obično je u kombinaciji sa malaksalošću, kašljem i povraćanjem. Nakon toga čoveka počinje da obliva hladan znoj i nesvjestica. Bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji jasan je znak da se hitno morate javiti ljekaru. prenosi B92.

Preporučujemo za Vas