U dvorcu Petrovića otvorena izložba o jedinstvenom zvončiću sa Lovćena

Izložba "Dnevnik jednog zvončića" traje do 20. oktobra
69 pregleda 0 komentar(a)
izložba Dnevnik jednog zvončića, Foto: Mna.gov.me
izložba Dnevnik jednog zvončića, Foto: Mna.gov.me
Ažurirano: 09.10.2017. 18:13h

Izložba pod nazivom "Dnevnik jednog zvončića" o Edraianthus lovcenicus, endemičnom zvončiću sa Lovćena otvorena je večeras u dvorcu Petrovića.

Za potrebe izložbe, Narodni muzej Crne Gore je ustupio fotografije čiji je autor princeza Ksenija, a realizaciju su podržali Ministarstvo nauke Crne Gore i Fondacija Petrović Njegoš.

Posjetioci festivala Otvoreni dani nauke mogu da se inspirišu ljepotom jedinstvenog cvijeta koji odolijeva vremenu i inspiriše naučnike iz čitavog svijeta.

Autor izložbe naučnik Boštjan Surina kazao je na otvaranju da je prvi put prije dvadesetak godina doznao priču o čuvenom zvončiću i tada odlučuo da dođe u Crnu Goru kako bi podrobnije istražio cvijet.

"Zaljubljenost u Crnu Goru ne dolazi kao kap, nego odjednom i kad te zahvati taj "otrov" više ne prestaje", izjavio je Surina.

Svaka amaterska, kao i profesionalna fotografija priča priču o neponovljivoj ljepoti i podsjeća nas da je moramo njegovati i čuvati.

Rađanje i život zvončića na originalan način predstavila je svojim modelima kreatorka Milena Đurđić.

"Lovćenski zvončić je veliki izazov. Nije jednostavno odgovoriti na svu posebnost Lovćena, kao simbol crnogorske slobode i nezavisnost koji nas neumitno povezuje sa našim velikanom Njegošem", izjavila je kreatorka.

Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu Crne Gore dr Darko Petrušić kazao je na otvaranju da će Ministarstvo i ubuduće sa velikim zadovoljstvom podržavati ovakve projekte.

"Lovćenski zvončić je važan sa aspekta izučavanja endemskih vrsta u Crnoj Gori, kao i saradnje sa naučnicima iz regiona, koja je veoma značajna za naučnike, a što Ministarstvo nauke uvijek podržava i ohrabruje", kazao je Petrušić.

Organizatori izložbe su NVO Ekološko pravni centar i Fondacija Petrović Njegoš. Autori izložbe su Snežana Dragićević, Boštjan Surina, Milena Đurđić i Dejan Kalezić.

Autori izloženih fotografija su Princeza Ksenija Petrović, Boštjan Surina, Slavica Đurišić, Dejan Kalezić, Snežana Vuksanović, Ana Uskoković, Suzana Malidžan, Marko Karaman, Slavko Polak, Ilinka Ćetković, Mijat Božović i Gordana Kason.

Izložba "Dnevnik jednog zvončića" traje do 20. oktobra.

Bonus video: