Predstava "Mlijeko u prahu": Nove generacije se mogu oduprijeti ožiljcima rata

Glumac Marko Todorović, kazao je da je svrha pozorišta da govori o temama “o kojima se ne govori tako često i tako rado”
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2017. 11:06h

Nove generacije, koje predstavljaju mladi glumci u predstavi “Mlijeko u prahu”, pokazuju da razumiju ratnu tematiku, da prepoznaju sve manifestacije toga vremena i da se tome mogu oduprijeti, poručio je reditelj Stevan Bodroža.

Predstava “Mlijeko u prahu”, po tekstu Dragane Tripković u kojoj uloge tumače Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović, premijerno je izvedena u subotu, a reprizno odigrana sinoć u Velikoj Sali Kulturno-informativnog centra KIC “Budo Tomović”.

Bodroža je kazao da se predstava bavi univerzalnom temom, koja prevazilazi granice epohe i, kako je rekao, tiče se svih ljudi.

“Osjetio sam da postoji intima i transfer empatije koji je meni najbitniji kada publika gleda predstavu. Važno je da saosjeća sa likovima, da razumije njihove sudbine, i da posredno kroz te sudbine razumije koliko je tragično bilo to vrijeme i koliko je bilo bitno da prepoznamo sve moguće ponovne manifestacije takvog vremena”, pojasnio je Bodroža.

Nakon što se rat završio, čitavi Balkan je, kako je kazao, bio “bačen pod jedan žrvanj suočavanja”.

“Svijet je očekivao od nas da se suočimo sa prošlošću, a rane su bile još uvijek otvorene. Npr. u Njemačkoj su umjetnici, sa naslijeđem Drugog svjetskog rata, počeli da se suočavaju tek 60-ih. Znači moralo je da prođe neko vrijeme. Njemačka sada služi za primjer zemlje koja je uspjela da se suoči sa prošlošću”, naveo je Bodroža.

Iako se ne sjećaju rata, mladi glumci, kako je kazao, razumiju ratne teme.

“Mi definitive živimo sa ožiljcima toga vremena i upravo što se mlade generacije bave time i razumiju takve teme pokazuje da se to možda neće ponoviti, zato što će se oni tome oduprijeti”, rekao je Bodroža.

Prema njegovim riječima, homoseksualnost je dio svakodnevice i ljudskog iskustva.

“To je nešto što ni u kome smislu nije ni nenormalno ni devijenatno. To je prosto nešto što je nepristojno neprihvatiti i netolerisati u vremenu u kome živimo. Drago mi je da je i to tema kojom smo se bavili u ovoj predstavi. Drago mi je da smo pristupili tim tabu temama na vrlo nježan i suptilan način”, poručio je Bodroža.

Glumac Marko Todorović, kazao je da je svrha pozorišta da govori o temama “o kojima se ne govori tako često i tako rado”.

“Pozorište i postoji da opomene, da otvori ljudima oči. Suština predstave je da progovorimo o onome o čemu se ne priča. To su događaji koji su se dešavali prije našega rođenja, ali se njihov uticaj osjeća i sjećanja su svježa i dalje. Mislim da će upravo zbog toga ova predstava imati život i da će se mnogi prepoznati u tome”, kazao je Todorović.

Glumac Omar Bajramspahić kazao je da je teško glumiti negativca ali da bi, kako je naglasio, predstavu Mlijeko u prahu mogao dugo da igra.

“Ja sam igrao Moca koji je ratni profiter, ratni karijerista koji voli da manipuliše drugima, da obmanjuje i ponižava druge koje šalje u rat i nekako mi je žao što se završio ovaj proces, igrao bih sigurno još mjesec svaku noć za redom ovu predstavu”, istakao je Bajramspahić.

On je ocijenio da je reakcija publike bila očekivano dobra.

“Mi smo i na nekim probama, prije premijere, imali baš pozitivne komentare. Svaki put će neko reći ne valja a neko da valja, ali ako je nama lijepo na sceni onda nas to drugo ne interesuje”, zaključio je Bajramspahić.

Glumac Pavle Popović, kazao je da je bio veliki izazov igrati oženjenog doktora koji živi tajnu ljubav sa mladim slikarom u vrijeme rata.

“Pošto nismo doživjeli rat u Dubrovniku, pokušali smo da iz naših vizura uradimo kako mislimo da treba. I mislim da smo na jedan veoma lijep način provukli tu temu i izazvali empatiju kod ljudi”, pojasnio je Popović.

Predstavu “Mlijeko u prahu” realizovali su Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), KIC Budo Tomović, a podržali Ministarstvo kulture, Glavni grad i nevladine organizacije Kvir Montenegro i Juventas.

Galerija

Bonus video: