Advokat: Novac zaposlenih u Atlas banci pribavljen prodajom nekretnine

Branilac optuženih Velibor Marković je "Vijestima" saopštio da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima predmeta, ali da može o dokazima koje je prikupio kao branilac Rašovića
139 pregleda 9 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Arhiva Vijesti
Atlas banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.10.2017. 10:33h

Novac koji su šestorica zaposlenih u Atlas banci konvertovali iz dolara u eure pribavljen je legalno, prodajom nekretnine.

To je "Vijestima" saopštio branilac jednog od uhapšenih Vlatka Baje Rašovića, advokat Velibor Marković.

Rašović, Goran Grujović, Natko Peličić, Predrag Pejović, Dražen Vujisić i Vlado Stevanović uhapšeni su krajem septembra zbog sumnje da su u oktobru 2016. godine oprali 96.000 dolara.

Nakon saslušanja kod sudije za istragu određen im je pritvor do 30 dana.

Marković je "Vijestima" saopštio da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima predmeta, ali da može o dokazima koje je prikupio kao branilac Rašovića.

"Prethodnih dana prikupio sam pismene isprave, ovjerene ugovore, priznanice i rješenje nadležnih organa kao dokaz o zakonitom, odnosno legalnom porijeklu novca za koje je Specijalno državno tužilaštvo sumnjičilo okrivljene da je bio nezakonit i da su ga kao takvog stavili u legalne tokove.

Svi ti dokazi danas će biti predati Specijalnom državnom tužilaštvu i sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici. Očekujem, da kada se upoznaju sa njihovom sadržinom, da će bez odlaganja ukinuti pritvor svim okrivljenim, a tužilašvo i donijeti naredbu o obustavi istrage, budući da iz dokumentacije nesumnjivo prozilazi da se radi o legalno stečenom novcu, pribavljenom prodajom jedne nekretnine i vraćanjem pozajmice", kazao je advokat Marković.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević sumnjiči Rašovića, Grujovića, Peličića, Pejovića, Vujisića i Stevanovića da su članovi organizivane kriminalne grupe koju je formirala osoba čiji identitet nisu saopštili.

Vukčević sumnjiči svakoga od njih da je 12. oktobra 2016. godine, u podgoričkoj poslovnici Atlas banke konvertovao po 16.000 “prljavih” dolara u eure.

Taj novac prethodno je podignut sa računa kiparskih kompanija, a tužilaštvo tvrdi da dolari potiču od nelegalnih aktivnosti preduzeća, te da su konverzijom novca dolari ubačeni u legalne tokove.

SDT sumnja da su uhapšeni službenici Atlas banke naloge u tom poslu dobijali od Kneževića i tadašnjeg direktora banke čije je ime poznato redakciji “Vijesti”.

U toj istrazi tužiteljka planira da sasluša Kneževića i još nekoliko bivših i sadašnjih direktora i rukovodilaca Atlas banke.

Iz tužilaštva tvrde da je kriminalna grupa imala dva organizatora i jasan plan:

“Da novac koji je nezakonito stečen kroz nelegalne i nezakonite poslove pravnih lica Florista group corporation i Polarisco mix limited, koji imaju otvorene račune u Atlas banci AD Podgorica, prenosi na račune tih pravnih lica u navedenoj banci i račune pripadnika kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore”.

Šef kriminalne grupe navodno je planirao i da novac nezakonito stečen kroz poslovanje te dvije kompanije, stavlja u legalne tokove “tako što će ga predavati pripadnicima kriminalne organizacije koji će vršiti konverziju tog novca u poslovnim bankama, u namjeri da se prikrije i lažno prikaže porijeklo novca”.

Nakon hapšenja svojih službenika, Knežević je saopštio da ima dokaze o porijeklu novca i poručio tužilaštvu da njegove zaposlene ostavi na miru.

“To su moji zaposleni i ja stojim iza njih. Čak i ako ima bilo kakvih elemenata krivičnog djela, a uvjeren sam da nema, ja sam taj koji je spreman da odgovara”, napisao je Knežević, dodajući da je novac zbog kog su uhapšeni njegov.

Prije dva dana lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić saopštili su da su Kneževićevi zaposleni prali novac gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića. Mandić je kazao da je jedan od osumnjičenih to ispričao na saslušanju kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali da je Katnić sakrio tu informaciju. Iz SDT-a su negirali njegove tvrde, a iz DPS-a su im odgovorili da “lažu i kleveću”.

Bonus video: