Kesten: Orašasti plod koji obiluje vitaminima

Kesten je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga, neobično je bogat folnom kiselinom, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću
269 pregleda 0 komentar(a)
Kesten, Foto: Shutterstock
Kesten, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2017. 14:14h

Jesenja namirnica čiji miris će se narednih nedjelja širiti gradskim ulicama, uz neizbježne crne prste, krije i niz tajni. Važna svojstva kestena prepoznali su i kulinarski stručnjaci, koji ga sve češće koriste kao glavni sastojak supa, soseva i slatkih poslastica. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena.

Uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni, koji su slađi i veći od običnih. Sa druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.

Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka. Kesten ima dvostruko više skroba nego krompir, pa nije čudo da je i dalje jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i južnoj Evropi.

Tamo se često koristi u obliku brašna, zbog čega je dobio nadimak "stablo hljeba". Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za ishranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar te mangan. U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg u kestenu ima oko 44 odsto.

Kesten je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga, neobično je bogat folnom kiselinom, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je potrebna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava izglede za začeće, a tokom trudnoće obezbjeđuje pravilan razvoj fetusa.

Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu snižavanje nivoa holesterola. Zbog visoke energetske vrijednosti, kesten se preporučuje djeci, sportistima, trudnicama i starijim osobama.

Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume, prenose Nezavisne.

Bonus video: