Vremeplov: Uvoz raste, izvoz mili

Pokrivenost uvoza izvozom je sve gora, pa je u prvoj polovini godine pala na 31,78 odsto, sa 40,79 u istom periodu 2006. godine
1 komentar(a)
uvoz vode_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
uvoz vode_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 09.10.2017. 07:47h

Izvoz Crne Gore u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za svega 1,9 miliona eura u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, ali je uvoz veći za čak 195,6 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci crnogorskih institucija.

Pokrivenost uvoza izvozom je sve gora, pa je u prvoj polovini godine pala na 31,78 odsto, sa 40,79 u istom periodu 2006.

U izvještaju se ocjenjuje da su na povećan uvoz robe koja se ne proizvodi u Crnoj Gori uticali ubrzani privredni rast, rekordan priliv stranih direktnih investicija, značajan rast kredita, kao i visok nivo investicionih aktivnosti , ali da treba očekivati da se postepeno poveća konkurentnost domaće privrede, što bi uticalo na rast izvoza i smanjenje spoljnotrgovinske neravnoteže.

Aluminijum, čelik i mineralnih goriva i ulja su u prvoj polovini godine činili preko 70 odsto izvoza.

Struktura uvoza je slična kao i u prethodnoj godini: automobili, goriva, proizvodi od gvožđa i čelika, a porastao je i uvoz namještaja, madraca, posteljine, lampi…

Bonus video: