Kamen je neiscrpna inspiracija i "lični kod" Milijane Vujović

"Ona pažljivo oslikava svaki detalj koji se na njemu nalazi, svaku pukotinu, liniju, brazdu kao i teksturu koja je sama po sebi fascinantna i karakteristična za svaki pojedinačno," kazala je istoričarka umjetnosti Kristina Milatović
106 pregleda 0 komentar(a)
Milijana Vujović izložba, Foto: Slavica Kosić
Milijana Vujović izložba, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.10.2017. 07:03h

“Rascjepi duše” naslov je izložbe Milijane Vujović koja je prethodnog vikenda otvorena u hercegnovskoj galeriji “Josip Bepo Benković”. Autorka se predstavlja sa 22 rada ulja i akvarela iz ciklusa koji je počela prije pet godina.

“Kamene forme ili hladni okamenjeni pejzaži, kojima samo škrto rastinje ili voda udahnjuje život, smješteni u jasno definisanom prirodnom miljeu, upućuju nas na traženje njenih likovnih zakonitosti u postulatima realnog slikarstva. Međutim, slobodne kolorističke intervencije, atmosfera definisana svjetlosnim senzacijama, kao i eterični međuprostori, daju ovim slikama metafizičku dimenziju, koja nije ništa drugo nego epifenomen prirodnih pojava”, ocijenila je u katalogu za izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

“Kamen je neiscrpan izvor inspiracije na mojim radovima. On je naprosto obuzeo moje slikarstvo. Preko kamena sam stvorila svoju likovnu poetiku i on je moj lični kod i šifra uz pomoć koje ja komuniciram sa publikom”, kazala je Vujović.

Izložbu „Rascjepi duše“ otvorila je istoričarka umjetnosti Kristina Milatović

“Snažnim skulptorskim volumenom kamen se rađa u Milijaninom pejzažu. Ona pažljivo oslikava svaki detalj koji se na njemu nalazi, svaku pukotinu, liniju, brazdu kao i teksturu koja je sama po sebi fascinantna i karakteristična za svaki pojedinačno. Posmatrajući ova ostvarenja pokušavate da odgonetnete kako je umjetnica uspjela da upije svaki detalj te kroz njenu artikulaciju kamen postaje monumentalan, kazala Milatović prilikom otvaranja izložbe.

Vujović je diplomirala slikarstvo na Cetinju na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Smaila Karaila. Članica je ULUCG.

Bonus video: