HSF: Listu specijalnih gostiju zaokružuju Fran Strukan i Paolo Baćilijeri

Ranije su najavljeni Dana Dimat (Francuska), Oskar Skalko, Ana Lazarini, Anđelo Stano, Karlo Ambrosini (Italija), Majk Kolins i PJ Holden (Velika Britanija), Sara Burini (Njemačka), Željko Pahek (Srbija), Fernando Blanko (Španija) i Leandro Fernandez (Argentina)

2222 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od crteža Baćilijerija, Foto: HSF
Jedan od crteža Baćilijerija, Foto: HSF

Listu specijalnih gostiju XVI Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se u Herceg Novom održati od 2. do 7. septembra zaokružuju dva umjetnika - Fran Strukan i Paolo Baćilijeri, saopštili su organizatori festivala.

U saopštenju se navodi da je Paolo Baćilijeri jedan je od najvećih strip umjetnika Italije, te da je inspirisan prvenstveno svojim mentorom, legendarnim Milom Manarom, a da se otisnuo u svijet stripa još davne 1982. godine.

"Već četiri godine kasnije albumom "Blago Imbala" debituje na francuskoj sceni, da bi dvije godine kasnije kreirao lik detektiva Barokoa. U narednim godinama objavljuje za sve najznačajnije strip revije francuskog i italijanskog tržišta kao što su "Comic Art", "Corto Maltese", "Blue", "Animals", ili "The Artist". Od 1999. otpočinje saradnju sa najvećim italijanskim izdavačem, Bonelii, za koje radi kao crtač ali i kao kompletan autor likova kao što su Napoleone, Jan Diks, Dampir i Dilan Dog. Crtao je i za specijalne serijale kao što su "Jedno doba, jedna priča" i "Romani i stripovi", između ostalog", navodi se u saopštenju organizatora HSF.

Oni su poručili i da je Fran Strukan, izuzetni autor iz Zagreba, poznat javnosti u svijetu devete umjetnosti još od 2008. godine kada je ponio nagradu "Mladi lav" na prestižnom festivalu Crtani romani šou (CRŠ), a 2017. godine osvojio je Grand Prix na 15. Beogradskom međunarodnom Salonu stripa za strip "Kod urara".

"Svoju karijeru u vizuelnoj umjetnosti nastavlja kroz rad na storibordovima i kratkim stripovima, te uskoro dobija priliku raditi kao kolorista za samoizdati američki strip "Food for thought" kao i na nekoliko naslovnica za veliku američku izdavačku kuću "Dynamite". Dobar rad preporučio ga je i za posao crtača, te za istu izdavačku kuću ilustruje mini serijal "Oblik Elvire" i "Mars napada i Crvena Sonja" krosover. Na domaćem terenu, po scenarijima Krešimira Biuka, poznatog gosta i prijatelja HSF-a, crta stripove "Prava misija" i "Parlajt Starlov". Za britansko tržište Fran Strukan radi na "Pazi šta želiš" i "Džangalou", dok je na nekoliko epizoda glavnog serijala "Mister Mačak", još jednog bivšeg specijalnog gosta HSF-a, Roberta Boba Solanovića, radio tuširanje", objasnili su organizatori.

Ranije su najavljeni Dana Dimat (Francuska), Oskar Skalko, Ana Lazarini, Anđelo Stano, Karlo Ambrosini (Italija), Majk Kolins i PJ Holden (Velika Britanija), Sara Burini (Njemačka), Željko Pahek (Srbija), Fernando Blanko (Španija) i Leandro Fernandez (Argentina).

"Svi oni će izložiti svoje radove, družiti se i uz više od 50 ostalih umjetnika crtati besplatno za sve ljubitelje devete umjetnosti od 2. do 7. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Boki", zaključuje se u saopštenju HSF.

Bonus video: