Mugoša ponovo nije saslušan: Bio je u SDT i doći će ponovo

U prijavi Demokrata, Miomir Mugoša tereti se da je Glavni grad u slučaju Carine oštetio za minimum 20 miliona eura
14 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.10.2017. 06:44h

Miomir Mugoša ni juče nije saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz te institucije.

Bivši gradonačelnik Podgorice nešto poslije sedam časova došao u zgradu SDT-a, ali nije dao iskaz pred tužiocem.

Prema istim saznanjima, doskorašnji ambasador Crne Gore u Sloveniji u zgradi tužilaštva boravio je manje od 20 minuta.

Navodno, za to vrijeme zakazan je termin njegovog saslušanja.

Iz tužilaštva nijesu saopštili kojim povodom je Mugoša bio u toj instituciji, povodom kojeg predmeta, da li u svojstvu građanina ili osumnjičenog.

“Vijestima” je početkom septembra nezvanično rečeno da specijalna tužiteljica Sanja Jovićević priprema naredbu za sprovođenje istrage protiv Muguše, u slučaju Carine.

Sredinom 2007. godine Glavni grad je raspisao javno nadmetanje za parcelu od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu. Najbolja ponuda od preko 13 miliona eura, bila je iz kompanije Carine.

Nakon što je prihvaćena ponuda, iz te firme obavijestili su Glavni grad da odustaju od kupovine, da bi samo par nedjelja kasnije podnijeli zahtjev za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom.

To su opravdali time da žele da kompletiraju manju parcelu, kupljenu 2002. godine, sa većom.

Mugoša je mjesec kasnije prihvatio zahtjev vlasnika Čedomira Popovića i prodao mu gradsko zemljište za dva i po miliona eura (165 eura po kvadratu).

Cijena koju je Popović ponudio na javnom nadmetanju tako je oborena za skoro 11 miliona eura.

Ugovor je proglašen ništavnim odlukom Osnovnog suda, koju je potvrdio Vrhovni sud, 2010. godine, a na osnovu žalbe drugoplasiranog na javnom nadmetanju Veselina Šofranca.

Uprkos tome, Mugoša, mimo znanja Skupštine Glavnog grada, u oktobru 2011. ponovo donosi istu odluku kojom se zemljište ustupa Carinama za dva i po miliona eura.

Na cijenu ne utiče to što je, nakon prvog ugovora s Carinama, promijenjena i planska dokumentacija pa se na lokaciji predviđenoj za skladišta i servise, omogućava izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je tri krivične prijave protiv Mugoše zbog nezakonite prodaje gradskog zemljišta kompaniji Carine.

Posljednju krivičnu prijavu MANS je podnio 2012. protiv Mugoše zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i primio mito.

Prijavu su podnijeli i protiv vlasnika Carina, Popovića, zbog sumnje da je dao mito.

I Demokrate su podnijele tužilaštvu prijavu zbog ovog slučaja.

Demokrate su izračunale da je Glavni grad ušao u partnerstvo s privatnim in- vestitorom, kao vlasnik zemljišta dobio bi u stambeno-poslovnom objektu od 72.238 metara kvadratnih najmanje 20.000 kvadrata. Kako je minimalna prosječna cijena novoizgrađenog kvadrata 1.000 eura, Glavni grad je samo u ovom poslu oštećen za najmanje 20 miliona eura, po računici Demokrata.

Bonus video: