REGENERACIJA ORGANIZMA

Šta sve liječi kokosova voda

Ova neobična voda takođe je izvor mikroelemenata poput cinka, selena i antioksidanata koji štite od slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu izaziva biohemijske i funkcionalne poremećaje
767 pregleda 0 komentar(a)
kokosova voda, Foto: Shutterstock
kokosova voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2017. 13:14h

Kokosova voda u poslednje vrijeme postaje sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način života. Hidrirajuća i prepuna korisnih sastojaka, blagotvorno je sredstvo u prevenciji mnogih zdravstvenih tegoba.

Brojne studije pokazale su da kokosova voda ima antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja su dragocena u borbi protiv mnogih bolesti.

Iako u njenom sastavu voda učestvuje sa 95 odsto, ona sadrži značajne hranljive sastojke, kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni.

Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže i u rehidrataciji organizma, jer sadrži pet esencijalnih elektorlita neophodnih za regulaciju tjelesne temperature.

To je voda koja se nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha koji sadrže do 400 mililitara vode, i koji su u trenutku branja stari pet do sedam meseci. Zato je ne treba miješati sa kokosovim mlijekom koje se dobija isključivo iz zrelih plodova i u čijem sastavu masti i proteini učestvuju sa oko 50 odsto, tako da je znatno kaloričnije.

Kokosova voda ima svega 20 kalorija na 100 mililitara. Ovaj prirodno osvežavajući napitak ima specifičan sladunjavo gorkasti ukus koji podsjeća na ukus oraha.

Prirodna i blago zaslađena kokosova voda sadrži brojne hranljive sastojke. Izuzetno je bogata vitaminom B koji je izvor energije i koji hrani naš nervi sistem. Bogata je kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor, koji pomažu u poboljšanju fizičkih osobina i obnavljanju energije.

Ova neobična voda takođe je izvor mikroelemenata poput cinka, selena i antioksidanata koji štite od slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu izaziva biohemijske i funkcionalne poremećaje. Zbog svega toga, brojne su koristi ovog napitka skrivenog u zelenom plodu kokosa.

Kako kokosova voda utiče na zdravlje

U 100 mililitara kokosove vode sadržano je čak 295 miligrama kalijuma, tako da jedna čaša ove magične vode ima ovog minerala neophodnog za pravilan rad srca i mišića, skoro kao jedna banana.

Iako je kokosova voda odličan napitak za naše zdravlje, i sadrži 95 odsto obične vode, ne treba smetnuti s uma da je zaslađena, upozoravaju stručnjaci. Dakle, ne možemo popiti 1,5 litara kokosove vode kao da je riječ o običnoj vodi. Izuzetno mineralizovana, ne preporučuje se u velikoj količini i zbog prisustva kalijuma. Kalijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, ali ne smijemo ni pretjerati sa ovim mineralom, jer to može izazvati kardiovaskularne smetnje.

Preporuka stručnjaka je piti jednu do dvije čaše kokosove vode dnevno, naizmenično sa običnom vodom. Isto tako, kokosova voda ne preporučuje se osobama sa oslabljenom bubrežnom funkcijom, dok kod onih sa kamenom u bubregu može biti od velike pomoći.

S druge strane, vrlo osvežavajuća, ova egzotična voda je odlična alternativa voćnim sokovima ukoliko smo na nekom dijetalnom režimu ishrane zato što sadrži mnogo manje šećera.

Radi boljeg ukusa može se dodati koja kriška limuna, list nane ili kolut krastavca.

Nutricionisti tvrde da kokosova voda ima brojne blagodete i naše zdravlje:

Usporava starenje zahvaljujući prisustvu biljnih hormona - citokinina Pospješuje detoksikaciju organizma uz pomoć prisutnih antioksidanata Povoljno djeluje na nervi sistem zbog visokog sadržaja vitamina B kompleksa Poboljšava varenje Zbog velikog sadržaja bioenzima i vlakana pomaže probavu, a može se konzumirati i u borbi protiv stomačnog gripa, zatvora ili crijevnih parazita Brine o kardiovaskularnom zdravlju Kao srčani tonik, kokosova voda jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i spriječava stvaranje krvnih ugrušaka Poboljšava imunitet zahvaljujući prisustvu laurinske kiseline koja ima antivirusna, antibakterijska i antimikotska svojstva Blagotvorno djeluje na urinarni trakt Zbog diuretskog svojstva povoljno utiče na rad bubrega i spriječava stvaranje kamena. U jednoj studiji obavljenoj na Filipinima pacijentima sa kamenom u bubregu u toku dvije nedelje davana je kokosova voda. Većina njih izbjegla je hirurški zahvat, jer se kamen značajno smanjio. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska dovodeći elektolite u ravnotežu Reguliše nivo PH u organizmu Kiselost organizma može da izazove razvoj mnogih hroničnih bolesti. Kokosova voda pomaže da se eliminiše višak kiselina iz organizma čime se reguliše nivo Ph u tijelu i poboljšava zdravlje. Pomaže kod mršavljenja, jer stvara osjećaj sitosti. Čisti kožu tako što je hidririra Zbog lako svarljivih ugljenih hidrata u obliku elektrolita i šećera, kokosova voda naročito postaje popularna među sportistima i rekreativcima. Kao i energetska pića, i ova čarobna voda brzo nadoknađuje izgubljene elektrolite, ali za razliku od industrijskih napitaka koji sadrže hemikalije ne baš bezbedne po zdravlje, potpuno je prirodna, prenosi Lepa i srećna.