SPIRALNA BAKTERIJA U ŽELUCU

Sve što trebate znati o helikobakteriji

HP infekcija četiri do deset puta povećava rizik od nastanka čira, najčešće na dvanaestopalačnom crijevu (DU), a ređe i na želucu (UV). Ipak, liječenjem ove infekcije liječi se i sam čir, te je i mogućnost njegovog ponovnog pojavljivanja manja
186 pregleda 0 komentar(a)
bol u stomaku, Foto: Shutterstock
bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2017. 10:14h

Od kada su 1983. godine histopatolog Beri Voren i gastroenterolog Robin Maršal prvi put uspjeli da dokažu postojanje spiralne bakterije u želucu, helikobakter pilori (Helicobacter pylori) infekcija, poznatija kao HP infekcija, u stalnom je fokusu naučnih i medicinskih krugova.

Brojna istraživanja dokazala su povezanost HP infekcije sa gastritisom, čirom na dvanaestopalačnom crijevu (DU), čirom na želucu (UV), karcinomom želuca i, dosta rijetko, niskomalignim MALT-limfomom.

Infekcija je veoma česta u zemljama niskog higijenskog standarda, naročito kod djece do desete godine života, dok se u razvijenim zemljama javlja kod starijih osoba. Za sada je nemoguće iskorijeniti je, jer je široko rasprostranjena u čitavom svijetu.

Da li će doći do infekcije zavisi od sposobnosti bakterije da se razmnožava, širi i savlada odbrambene snage organizma, odnosno od otpornosti želudačne sluznice domaćina na infekciju.

Započinje ulaskom bakterije u sistem organa za varenje putem hrane, prljavih ruku ili daha zaražene osobe. Tegobe koje ova infekcija može da izazove obuhvataju mučninu, gađenje, povraćanje, nadimanje stomaka, kiselinu i gorušicu, podrigivanje, kao i blaže ili jače bolove u predjelu želuca ili ispod rebarnih lukova.

HP infekcija četiri do deset puta povećava rizik od nastanka čira, najčešće na dvanaestopalačnom crijevu (DU), a ređe i na želucu (UV). Ipak, liječenjem ove infekcije liječi se i sam čir, te je i mogućnost njegovog ponovnog pojavljivanja manja.

Metode kojima se vrši dijagnostika HP infekcije mogu biti neinvazivne i invazivne. Neinvazivne metode podrazumevaju analizu antitijela iz krvi ili antigena iz stolice, te urea izdisajni test, dok u invazivne spada gastroskopija (sonda) sa uzimanjem uzorka na HP infekciju.

Terapija podrazumjeva kombinaciju antibiotika i ljekova za smanjenje lučenja kisjeline (IPP) i probiotika. Stručnjaci preporučuju i redovne i uravnotežene obroke u razmaku od tri do četiri sata, hranu umjerene temperature, uz napomenu da je potrebno jesti polako i dobro žvakati hranu, prenosi nedeljnik.