Ko je dobitnik Nobela: Mješavina književnosti Džejn Ostin i Franca Kafke

"On je neko ko je veoma zainteresovan da razumije prošlost..., on istražuje ono što se mora zaboraviti prije svega da bi se preživjelo, kao pojedinac i kao društvo"
143 pregleda 3 komentar(a)
Kazuo Išiguro, Foto: Reuters
Kazuo Išiguro, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2017. 12:26h

Britanski pisac porijeklom iz Japana, Kazuo Išiguro, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro pisac je snažnog integriteta, a njegova književnost mešavina djela Džejn Ostin i Franca Kafke uz mali dodatak Marsela Prusta, rekla je zvaničnica Švedske akademije Sara Danius. Obrazlažući odluku Danius je rekla da je Išiguro "apsolutno brilijantni romanopisac", autor koji "ne gleda u stranu" i koji je "razvio svoj sopstveni estetski univerzum". "On je neko ko je veoma zainteresovan da razumije prošlost..., on istražuje ono što se mora zaboraviti prije svega da bi se preživjelo, kao pojedinac i kao društvo", kazala je Danius. Ovogodišnji izbor dobitnika Nobelove nagrade za književnost povratak je na konvencionalnu književnost, pošto je prethodne dvije godine nagrada dodjeljivana "netradicionalnim dobitnicima" - američkom muzičaru Bobu Dilanu i bjeloruskoj novinarki Svetlani Aleksejevič. Išiguro je rođen 1954. u Japanu, a u Britaniju se preselio kao dječak, 1960. godine. Piše na engleskom jeziku. Kako se navodi u kratkom obrazloženju Švedske akademije, Išiguro je u romanima velike emocionalne snage otkrio ponor ispod našeg iluzornog osjećanja povezanosti sa svijetom. Autor je osam romana i više filmskih i TV scenarija.

Za roman "Ostaci dana" je dobio Bukerovu nagradu, a po romanu je snimljen i istoimeni film, kao i "Ne daj mi nikada da odem". U posljednjem romanu "Pokopani džin" (Buried Giant) iz 2015. Išiguro istražuje povezanost sjećanja i zaborava, istorije i sadašnjosti, fantazije i realnosti.

Britanski romanopisac i scenarista nije pominjan među favoritima za ovogodišnju Nobelovu nagradu, a uoči objavljivanja dobitnika na kladionicama su najbolje stali kenijski pisac Ngugi va Tiongo, Japanac Haruki Murakami i kanadska književnica Margaret Atvud. Prvu Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1901. godine francuski pisac Sili Pridom, a prošle godine ovo priznanje dodijeljeno je američkom muzičaru Bobu Dilanu. Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Bonus video: