Dvanaesti dan suđenja: Odbrana Maksića, Čađenovića i Dušića, Paja i 200 eura

Na današnjem suđenju su završena iznošenja odbrane Milana Dušića, Dragana Maksića i Mihaila Čađenovića. Suđenje se nastavlja u petak.
110 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Čađenović
Mihailo Čađenović
Ažurirano: 05.10.2017. 17:23h

Tok suđenja

13:30 Suđenje se nastavlja 6. oktobra u 9 časova.

13:25 Sudsko vijeće je odlučilo da se odbija predlog ukidanja pritvora Maksiću, Đorđeviću i Dušiću, kao i da se odbija da se Branka Milić vještači u KCCG i pusti na liječenje u Novi Sad.

12:50 Advokat Jugoslav Krpović je zatražio da se ukine pritvor Branki Milić jer su neki okrivljeni u istom predmetu, optuženi za teža krivična djela, pušteni da se brane sa slobode.

12:30 Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je sve vrijeme branilac Čađenovića bio tu dok je davao izjavu i da ni u jednom trenutku Čađenović nije bio sam sa tužiocima, te da postoji video zapis saslušanja.

12:28 Čađenović je kazao da od optuženih zna samo Andriju Mandića i Milana Kneževića.

12:15 "Glavni SDT me je obmanjivao. Kad su se kamere ugasile prijetio je da je ovo kazna od 4 do 8 godina zatvora", kazao je Čađenović

"Neka bude i 10, ali neću da optužim nekoga lažnog", kazao je Čađenović.

Advokat Miroje Jovanović je pitao sutkinju Mugošu da li je na njegovog štićenika vršen pritisak od strane specijalnog tužioca Saše Čađenovića vršen pritisak u privatnim prostorijama.

Sutkinja Mugoša je zabranila je da se u postupku koriste izjave Čađenovića, koje je dao u svojstvu građanina.

12:00 Advokat Miroje Jovanović je pitao Čađenovića da li je Specijalno tužilaštvo pokušalo da ga obmane kako bi se došlo do njegove izjave, priznanja ili činjenja koje bi se protiv njega moglo upotrijebiti kao dokaz.

Data je pauza dok sudsko vijeće odluči po zahtjevu advokata Jovanovića

11:57 Čađenović je kazao da je imao operaciju 17. januara i da se odmah po puštanju iz bolnice odazvao na poziv tužilaštva.

11:55 Advokat Dražen Medojević je kazao da je sud drastično prekršio prava Čađenovića jer mu nije dozvoljeno da priča o načinu na koji je saslušan u tužilaštvu.

Izjava Čađenovića pred tužilaštvom

11:44 Čađenović je kazao da je kao vozač Demokratskog fronta najviše upravljao vozilom reno fluens, ali da je vozio i golf VI. On je naveo da su taj reno koristili i poslanik Milutin Đukanović, kao i brojni drugi uključujući druge poslanike.

On ne zna da li je "fluensom" neko drugi išao u inostranstvo i da nije uzimao posebne putne naloge za ta putovanja. Kazao je da je vozio u inostranstvo poslanike, članove njihove familije i goste.

Čađenović je kazao da se ne sjeća da li je 3. marta prelazio crnogorsku granicu, i da se ne može sjetiti da je vozio Ananija Nikića i sa njim dva puta prelazio granicu kao što pokazuju podaci sa granice.

Naveo je da nikada nije vidio osobe sa fotografija koje mu je pokazao tužilac, ali i da se ne sjeća svih osoba koje je vozio, tako da nije isključeno da jeste vozio nekoga koga se ne sjeća. Dodao je da sa osobama koje vozi ne komunicira tokom vožnje.

Čađenović je kazao da je koristio navigaciju kada je vozio po inostranstvu. On je kazao da telefon koji koristi kao službeni koriste i poslanici i članovi partije. Čađenović je naveo da je vrlo često išao u Srbiju u 2016. i da to često nije ni evidentirano, jer ga granični policajci poznaju pa ga puštaju da prođe bez zadržavanja.

Odbrana Mihaila Čađenovića

11:40 "Nikad u životu nisam bio član nikakve kriminalne organizacije", kazao je Mihailo Čađenović. "Što se tiče prelaska granice, ja mnogo putujem, i prelazim granice i sa Srbijom, i sa Albanijom i sa Makedonijom. Što se tiče Ananija Nikića, ja tog čovjeka nikad nisam vidio", kazao je Čađenović.

On je kazao da je jedino moguće da je imao komunikaciju sa Nikićem preko službenog telefona, ali da koliko se on sjeća i zna, on nije sa njim komunicirao.

Razlike u odbrani

10:50 Advokat Dražen Medojević je naveo da su razlike u odbrani Maksića i ostalih optuženih periferne, i da ne postoji suštinska razlika u odnosu na ono za šta su optuženi.

10:48 Advokat Radosavljević je kazao da je Maksić 16. oktobra davao izjavu pred tužilaštvom bez branioca, a dan kasnije jeste imao branioca po službenoj dužnosti.

10:44 Tužilac Saša Čađenović je kazao da postoje razlike u odbrani Maksića koju je dao na pretresu u odnosu na izjavu datu tužilaštvu. Čađenović je naveo i da se razlikuje od odbrana ostalih optuženih koji su bili sa njim u društvu.

Čitanje izjave Maksića pred tužilaštvom

10:25 Maksić je pred tužiocem objasnio ono što je iznio u odbrani o načinu dolaska u Podgoricu. On je i tada rekao da mu je vojvoda Čaruga uoči dolaska rekao da će ih neko sačekati, a da je oko 15 časova došao "čovjek čije ime ne zna" i koji im je kazao da se smjeste negdje, i da će ih u nedjelju obavijestiti o lokaciji skupa zbog kog su došli.

Maksić je kazao i da je imao telefon kod sebe, ali da ga nije koristio u Crnoj Gori.

Potom je Maksić 17. oktobra dopunio svoju izjavu. Naveo je da nije znao da su u Crnoj Gori izbori. U dopunjenoj izjavi je kazao da je Branka Milić telefonirala više puta, ali da nije vidio sa kim. Zatim je, kako tvrdi, Milić kontaktirala Paju i da je kazao da će doći neko ubrzo.

Maksić je kazao da je Paja došao, zadržao se kratko i dao im 200 eura. Dodao je da je Paja njemu dao novac jer mu je bio najbliži u tom trenutku.

Objasnio je da mu je vojvoda Čaruga rekao da ne može da ide u inostranstvo jer su za njim "raspisane neke potjernice".

Maksić je naveo da misli da su Đorđević i Dušić upoznali Paju na Ravnoj gori, ali da nije siguran za Dušića. On je kazao da se čuo i razgovarao telefonom sa Pavasovićem, Aleksićem i Aleksićevim čovjekom po imenu "Ivica".

Pitanja advokata

10:24 Jedino sam Paju prepoznao od svih ljudi koje sam vidio u policiji, kazao je Maksić.

10:23 Maksić je kazao da ne zna kada se čuo posljednji put sa Matićem, a da on njega samo zna po imenu Ivan i da se nije vidio sa njim. Mogao je da se sjeti da se Matićem i Aleksićem vidio 2013. godine na Ravnoj gori.

10:20 "200 eura od Paje je bilo namjenjeno za nas četvoro", naveo je Maksić i da su svi bili za stolom kada je ostavio novac.

10:17 Na skupovima na koje sam išao nije bilo govora o politici u Crnoj Gori, naveo je Maksić. Maksić je kazao da mu Milan Pavasović (vojvoda Čaruga) nije rekao ko je organizator skupa, da je u Podgorici i da će ih neko sačekati i uputiti u detalje, i da je to kasnije i uradio Paja.

"Paja nije pominjao nijednu instituciju niti zgradu", naveo je Maksić. Maksić je naveo da je rekao Đorđeviću da idu na skup na kome će biti promocija knjige, govori, folklor i guslari i da će potom biti svečani ručak za goste sa strane.

Objasnio je da Paja nije kazao gdje će biti skup, niti da je pominjao političke partije, rušenje vlasti, protest... "Nije se zadržao ni minut", dodao je Maksić.

Iznošenje odbrane Dragana Maksića

10:12 Maksić je ponovio da ga ne interesuju politički skupovi i da ni ne glasa od 1999. godine. On je naveo da poznaje Srboljuba Đorđevića jer su odrasli zajedno, da Dušića zna preko Đorđevića i da Branku Milić površno poznaje.

"Kako smo došli u ovu situaciju, ja pojma nemam, mislim da smo izmanipulisani. Da su Milan (Pavasović) i Paja znali, a nisu nam rekli. Milan je znao da nikada ne bih ja išao na političke skupove", naveo je Maksić.

On je kazao da nije nacionalista i da je odrastao na jugu Srbije gdje je živio u kraju gdje je većinsko albansko stanovništvo. Maksić je u suzama rekao da je od stresa počeo da pije ljekove, a do pritvaranja da nije ni znao šta su ljekovi.

10:08 Maksić je objasnio da je smještaj platio od novca koji mu je dao Paja, a da je Dušić dodao deset eura jer nije recepcioner imao sitno. Objasnio je da je od stvari imao jednu majicu da se presvuče ako bude išao u manastir. Maksić je kazao da su šetali Podgoricom i da su popili još koje piće i kafu.

On je naveo da su u sobu posle ponoći ušla dva inspektora u civilu i da je jedan od njih čitao sa papira imena i prezimena, te da su ih poveli na informativan razgovor. Maksić je kazao da im je inspektor rekao da nisu uhapšeni, i da će nakon razgovora biti pušteni.

Naveo je da je vidio Paju u policiji i da je bio vezan, a da su u policiju prebačeni vozilom koje nije imalo policijska obilježja.

10:04 Maksić je naveo da je tražio da rezervišu bilo kakve karte za Beograd. Objasnio je da je Paja došao oko pola 3 i da je imao bradu, a da ga je on upoznao kada nije imao bradu. Maksić je kazao da se Paja izvinjavao dok su sjedjeli za stolom i da ima puno gostiju koje treba da dočeka. On je naveo da mu je Paja dao 200 eura za troškove i da će se čuti ujutru i da će on doći po njih, ali da postoji mogućnost da skup bude otkazan pa da se vrate narednog dana ako to bude slučaj.

Maksić je objasnio da su od tog novca platili tu kafu.

10:00 Maksić je kazao da mu je Pavasović rekao da će ih na stanici sačekati Paja ili Aleksić. On navodi da tada nije znao kako se Paja zove i preziva. Naveo je da je pitao Milić ima li njegov kontakt, da ga je ona kontaktirala i da je on rekao da će doći za sat i po "da idu tamo gdje treba da idu".

Potom je tražio telefon od Dušića da zove Pavasovića, a onda od Milić da pozove Aleksića koji mu je rekao da on nije u Podgorici. Maksić je kazao da je zvao Pavasovića i da pita zašto nikog nema, i da je on rekao da će probati nekog da dobije.

Potom ga je Pavasović zvao i kazao mu da će doći Paja, kog je upoznao 2013. na Ravnoj gori. Maksić je kazao da nije član četničkih pokreta.

9:55 Maksić je otkrio da ga je na taj skup pozvao Milan Pavasović i da ga je on obavijestio da ih je u Crnu Goru pozvao Ravnogorski pokret Kolašin koji organizuje skup u Podgorici. Maksić tvrdi da je Pavasoviću rekao da nema novca i da je to bilo desetak dana prije polaska.

Naveo je da je sa Đorđevićem i Dušićem dogovorio da ne idu, ali da ga je Pavasović tri dana prije dolaska ponovo pozvao i kazao da će im organizatori platiti put, smještaj i hranu.

Maksić je naveo da je Pavasović rekao da su na skupu gdje je odlučeno da im se plati smještaj, bili Paja sa Kosova, Aleksić iz Šapca i Branka Milić.

On je objasnio da je od Milić zatražio da kupi karte jer oni kasne. Maksić je objasnio da su tri momka koje je pominjala Milić samo ga pitala za cigaretu i kada voz stiže.

9:52 Maksić je kazao da živi u Beogradu i da nije nikada u životu ni legitimisan, a kamoli pritvaran dok nije došao u Crnu Goru. "Ako sam počinio neko krivično djelo, to nije bilo namjerno", objasnio je Maksić.

Maksić je kazao da je došao u Crnu Goru na proslavu jer je vjerovao jednom čovjeku. On je kazao da će ga biti sramota ukoliko se utvrdi da je počinio neko krivično djelo.

Maksić tvrdi da nije učestvovao u političkim skupovima ni u Srbiji, a kamoli da dođe u Crnu Goru da se bije sa policijom i podržava političke partije.

9:51 Dragan Maksić je kazao da će odgovarati samo na pitanja svog advokata. On je kazao da nije kriv i da ništa nije uradio.

Naknadna pitanja odbrane

9:39 Dušić je kazao da se ne bavi sportom i da ne poznaje borilačke vještine. On je objasnio da on sa 60 godina nema šanse da se suprotstavim bilo kom pripadniku policije. Dušić je naveo da je dijabetičar i da mu je povrijeđeno koljeno te da je dio koljena plastičan.

Pitanja Milić za Dušića

9:36 Dušić je kazao da se sjeća da je Milić u policiji pisala žalbu na postupanje policije. "Mi nismo imali nikakvu zlu namjeru prema državi Crnoj Gori", odgovorio je Dušić.

9:33 Policija koja je upala u hostel je bila u civilu, ponovio je Dušić. "Nešto su pokazali, neki dokument". On je kazao da nisu upućeni da imaju pravo na advokata. Dušić je kazao da je njemu oduzet mobilni telefon u policiji, a da nije primijetio da li su oduzeti telefoni u hostelu ostalim uhapšenima.

Pitanja odbrane za Dušića

9:30 On je kazao da je motorole i praćke vidio na televiziji.

9:29 "Meni nikada nije rečeno da treba da obučem uniforme crnogorske policije, da se tučem sa policijom niti da hapsim Mila Đukanovića. O tome niko nije govorio. Nije mi poznato da je trebalo da imamo motorole ili praćke", kazao je Dušić.

9:26 Ta žena me pitala da li želim branioca, ali ja sam rekao da ne treba, jer nisam kriv, kazao je Dušić. "Ne mogu da se sjetim tačno vremenski koliko sam bio kod te žene", istakao je Dušić. On je kazao da nije pročitao zapisnik koji je potpisao. "Nisam ga pročitao jer nisam kriv. Zbunjen sam bio, nisam bio uplašen".

9:24 Dušić je kazao da je potpisao nešto u policiji, ali da ne zna šta. On je kazao da ga je ispitavala žena, ali da ne može da se sjeti tačno vremena kad je to bilo i da mu ništa nije bilo jasno.

9:22 Dušić je objasnio da ih je policija prozvala po imenima kada je upala u hostel i da su imali spisak. Naveo je da im nisu tražili dokumenta dok nisu došli u stanicu policije. Dušić je dodao da je saznao u stanici zašto je uhapšen i da im je inspektor rekao da su došli u pogrešno vrijeme na pogrešno mjesto.

9:20 Optuženi Milan Dušić je kazao da mu je Dragan Maksić kazao za proslavu u Crnoj Gori. On tvrdi da ne zna nijednu političku partiju i da ne zna ko su Eduard Šišmakov, Vladimir Popov i Saša Sinđelić.

Milić neće da dijeli ćeliju

9:13 Predsjednik Višeg suda Boris Savić je obišao jednu od optuženih Branku Milić, kazala je sutkinja Mugoša. On je naveo da je obaviješten da je Milić u jednokrevetnoj na njen zahtjev i da je ona odbila da pređe u drugu sobu gdje bi morala da dijeli sobu sa jednom zatvorenicom.

Mugoša je pročitala da je Savić konstatovao da u njenoj sobi ima prozora, i da je razgovarao sa Milić koja je potvrdila da ne želi da dijeli sobu sa zatvorenicama jer smatra sebe političkim zatvorenikom.

Savić je apelovao na Milić da prestane sa štrajkom glađu, a da je ona kazala da su njena prava narušena. Savić je kazao da je Milić odbila da pređe u sobu gdje neće imati problem sa utičnicama, i da on smatra da ona štrajkuje glađu zbog nezadovoljstva time kako se vodi postupak, a ne zbog uslova u zatvoru.

Suđenje za navodni pokušaj terorizma na dan izbora biće nastavljeno danas u podgoričkom Višem sudu.

U dosadašnjem toku suđenja, optuženi Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić i Milan Dušić negirali su krivicu.

Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na liječenje.

Branka Milić štrajkuje glađu zbog, kako je kazala, zbog kršenja njenih prava, ocjenjujući da je cijeli slučaj montiran.

Suđenje u srijedu je prekinuto, jer se za pretres nijesu stekli uslovi, nakon što je jedan od advokata, Jugoslav Krpović, napustio sudnicu.

Krpović, branilac Milić, napustio je suđenje jer mu, kako je rekao, nije onemogućeno da branjenicu zastupa na valjan način.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: