Istraga policijskog zlostavljanja: Da budu jači "svi dozvoljeni mehanizmi"

Iz HRA su precizirali da od Stankovića to zahtijevaju, naročito zbog toga što Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) smatra da su u istrazi policijske torture u Zlatarskoj ulici (nad Baraninom i Vukčevićem) već preduzeli “sve zakonom dozvoljene mehanizime”, pa su i predložili Ustavnom sudu da se ustavne žalbe HRA odbiju kao neosnovane
95 pregleda 0 komentar(a)
SAJ, Zlatarska ulica, Foto: Vijesti
SAJ, Zlatarska ulica, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.10.2017. 06:58h

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) poručili su vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da od njega očekuju da obezbijedi evropske standarde u istrazi policijskog zlostavljanja Branimira Vukčevića i Momčila Baranina i torture nad Miloradom Martinovićem.

Martinovića, Vukčevića i Baranina pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice brutalno su pretukli 24. oktobra 2015. godine nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Iz HRA su precizirali da od Stankovića to zahtijevaju, naročito zbog toga što Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) smatra da su u istrazi policijske torture u Zlatarskoj ulici (nad Baraninom i Vukčevićem) već preduzeli “sve zakonom dozvoljene mehanizime”, pa su i predložili Ustavnom sudu da se ustavne žalbe HRA odbiju kao neosnovane.

“Imajući u vidu prethodni neuspjeh ODT, kao i stav da za taj neuspjeh nisu odgovorni, ne bi nas iznenadilo da aktivnosti koje sada preduzimaju isti ti ljudi nisu dio ozbiljnog plana, već samo formalni odgovor na naredbe Ustavnog suda”.

Taj sud odlučio je da nije djelotvorno sprovedena istraga torture nad Martinovićem, Vukčevićem i Baraninom.

“Prvi rezultati se od ODT očekuju krajem oktobra, kada ističe tromjesečni rok za izvršavanje odluke Ustavnog suda u predmetu Vukčević - Zlatarska ulica. Odluka u slučaju Milorada Martinovića, koja je donijeta 25. jula ove godine, još nije objavljena u Službenom listu. Rokovi za izvršavanje odluka Ustavnog suda počinju da teku od objavljivanja, pa očekujemo i da odluka u slučaju Martinović ubrzo bude objavljena. Istrage ovih slučajeva policijske torture su bile dobra prilika za državno tužilaštvo da pokaže da nije 'ista ruka' s izvršnom vlasti i spremnost da procesuira sve koji su odgovorni za krivična djela, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze”, saopštili su iz HRA.

U njihovom saopštenju dodaje se da je vrh Uprave policije podjednako odgovoran kao i ODT za nesprovođenje ozbiljne istrage u tim slučajevima.

“Jer nije obezbijedio identifikaciju odgovornih policajaca, iako su oni komunicirali poslovnim sistemom veze i postupali u organizovanim akcijama, a ne samostalno... Prikrivanje batinaša i kršitelja ljudskih prava, koji i dalje rade u Upravi policije, neprimjereno je državnim organima u demokratskom društvu, pa bi VDT, da bi povratio povjerenje u tu instituciju, trebalo da obezbijedi ne samo da se procesuiraju neposredni izvršioci torture, već i svi oni, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze u Upravi policije, koji su do danas doprinijeli nesprovođenju istrage u ovim slučajevima i tako ometali pravdu”, piše u saopštenju HRA.

Bonus video: