Orijent ekspres opet u Istanbulu

Prolazeći kroz Beč, Budimpeštu, Bukurešt i Varnu, voz je nakon petodnevnog putovanja stigao na željezničku stanicu Bakirkej uz ceremoniju dobrodošlice

5866 pregleda 0 komentar(a)
Dolazak Orijent ekspresa poseban događaj u Istanbulu, Foto: Daily Sabah
Dolazak Orijent ekspresa poseban događaj u Istanbulu, Foto: Daily Sabah

Ubistva, intrige, istorija i avantura su decenijama u kinematografiji i književnosti smješteni u Orijent ekspres.

Sa novim imenom, istorijski luksuzni voz Venice Simplon-Orient Ekspres koji je ugostio mnoga poznata imena od Lava Trockog do njegovog imenjaka Tolstoja i od Agate Kristi do Alfreda Hičkoka, stigao je juče u Istanbul, završavajući svoje godišnje putovanje mitskom rutom koja vodi preko Evrope od Pariza.

Orijent
foto: Daily Sabah and agencies

Orijent ekspres je u Istanbul dolazio iz Pariza u različito vrijeme od 1883. Međutim, zbog epidemije kovida-19, voz tri godine nije mogao da krene u ekspediciju Pariz-Istanbul. Prolazeći kroz Beč, Budimpeštu, Bukurešt i Varnu, voz je nakon petodnevnog putovanja stigao na željezničku stanicu Bakirkej uz ceremoniju dobrodošlice, prenosi "Dejli sabah".

Orijent
foto: Daily Sabah and agencies

Govoreći na ceremoniji dobrodošlice, Pascal Deirolle, generalni direktor Venice Simplon Orient Ekspres, rekao je da im je veoma drago što su ponovo u Istanbulu nakon trogodišnje pauze i da su uvijek bili uzbuđeni zbog dolaska u ovaj grad. Ukupno 85 putnika koji su putovali vozom sačinjenim od 15 vagona sa posadom od 32 osobe dočekao je turski mehter bend (Osmanski janjičarski bend).

Orijent
foto: Daily Sabah and agencies

Gzavije Ferer, putnik iz Meksika, rekao je: „Putovanje je bilo odlično. Svo osoblje je bilo veoma ljubazno. Hrana i usluga su bili odlični. Takođe je bilo sjajno vidjeti sve zemlje iz voza“. Drugi putnik je dodao: „Hrana je bila prvoklasna. Usluga je bila odlična, a voz prelijep. Bilo je sjajno vidjeti ovaj voz u filmovima, a zatim ga doživjeti u stvarnom životu".

Orijent
foto: Daily Sabah and agencies

Voz Venice Simplon Orient Ekspres sastoji se od ukupno 15 vagona, uključujući devet spavaćih vagona, dva salonska vagona, jedan vagon bar i tri vagon restorana. Voz od 350 metara polaziće iz Turske u subotu i očekuje se da će stići u Pariz preko Bukurešta, Budimpešte i Beča.

Prvo putovanje istorijskog voza bilo je do stanice u Strazburu, a zemlja odredišta bila je Rumunija.

Orijent
foto: Daily Sabah and agencies

Bonus video: