TRUD I RAZUMJEVANJE

Sedam razlika između dobre i loše veze

239 pregleda 0 komentar(a)
ljubav, Foto: Shutterstock
ljubav, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2017. 09:18h

„Je li ljubav umjeće? Ako jeste, ona zahtjeva znanje i trud. Ili je ljubav ugodno osjećanje koje se rađa slučajno, nešto što čovjeka "obuzme" ako ima sreću?" - Erih From.

1. Izvinjenja

Dobra veza: Vi i vaš partner možete otvoreno jedno drugom da kažete šta ne valja, priznate greške i nastavite dalje.

Loša veza: Izvinjenje je rijetkost i teško se izgovara naglas. Neki ljudi imaju problem s izvinjenjima jer mogu da stvore osjećaj ranjivosti, kaže psiholog En Brenan Malek. Ona objašnjava da čak i kad se to desi, brižljiv partner će prije progutati knedlu i reći da mu je žao nego da nastavi da vas povređuje.

2. Šta se cijeni

Dobra veza: Uglavnom se fokusirate na pozitivne stvari, možda nekad spomenete neke stvari koje biste voljeli da se poprave.

Loša veza: Uglavnom se fokusirate na negativne stvari i konstantno naglašavate ono što vam smeta. U srećnim vezama pažnja je uvijek usmjerena ka onome što je dobro. Ako ste uvijek frustrirani zbog stvari koje su loše, možda je vrijeme da nešto promjenite.

3. Tišina

Dobra veza: Nema mnogo tihih trenutaka ili nezrelih svađa. Sve se rešava efikasnom komunikacijom.

Loša veza: Konstantno ignorišete jedno drugo, cepidlačite i držite jedno drugo na tankom ledu. Osoba koju partner tretira na ovakav način nikad ne zna na čemu je, pa čak ni da li je partner još uvek zainteresovan za nju, kaže Malekova. Ovo naročito može da bude pogubno za nečije samopouzdanje, ako potraje.

4. Pouzdanost

Dobra veza: Vjerujete da će vaš partner završiti sve što je obećao.

Loša veza: Niste sigurni da li će održati obećanje. U toksičnim vezama uvijek je prisutna anksioznost i nepovjerenje. Ne možete da vjerujete partneru na riječ, a to je loše.

5. Izlivi bijesa

Dobra veza: Svađe nisu učestale, a ogromni izlivi bijesa još su rjeđi.

Loša veza: Zatureni ključevi od kola izazivaju Treći svjetski rat. Ljudima je teško da prepoznaju da imati drugačije mišljenje ne znači da je neko u pravu ili ne, kaže Malekova. U toksičnim vezama poprilično je prisutna kritika.

6. Samoća

Dobra veza: U redu je ako vaš partner ode sa prijateljem na piće, vi bez ikakvog problema možete sami da provede veče.

Loša veza: 30 propuštenih poziva, 25 poruka, 15 govornih poruka... Zavisnost u vezi u jednom trenutku može da postane jako opasna. Trebalo bi da ste u stanju da provodite vrijeme sami bez šizenja i paranoje.

7. Razgovor

Dobra veza: Možete da iskažete svoje mišljenje i da razmjenite stavove.

Loša veza: Sve držite duboko potisnuto u sebi. Strah da biste mogli da iznervirate partnera je suptilan znak da nešto nije u redu. Vaš partner je vaša druga polovina, i ne bi trebalo da se plašite da mu kažete kako se osjećate. O čemu razmišljate? Da li ste u zdravoj ili toksičnoj vezi, prenosi lovesensa.rs.

Preporučujemo za Vas