Pogledajte kako je bilo na otvaranju Trećeg internacionalnog sajma knjiga u Podgoricvi

Sajam je počeo promocijom knjige Mladena Lompara, koji je jedan od utemeljivača Sajma, a završiće se promocijom knjige Andreja Nikolaidisa, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade “Meša Selimović”, istakli su organizatori. Promocija romana “Mađarska rečenica” biće održana u subotu u 20 časova
148 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2017. 19:36h

Treći internacionalni sajam knjiga otvoren je večeras u suterenu Capital plaze i traje do sedmog oktobra.

“Zadovoljstvo je znati da nas je okupila knjiga”, izjavio je umjetnički direktor Sajma Vladimir Vojinović prilikom otvaranja. Sajam je ove godine okupio više od 50 izlagača i izdavača i oko 100 učesnika pratećih programa. Zemlja gost ovogodišnjeg sajma je Republika Hrvatska.

“Nije čudo što je Hrvatska zemlja gost ove godine. Naše dvije države imaju mnogo toga zajedničkog, a knjiga uvijek na kraju dođe do čitatelja bez obzira na državne granice”, poručila je predstavnica Ministarstva kulture Hrvatske Dubravka Đurić-Nemec. Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević istakla je da je Treći internacionalni sajam knjiga jedan od najznačajnijih novih projekata Glavnog grada koji šalje poruku regionu i svijetu da je Podgorica grad velikog kulturnog potencijala.

“Na otvaranju prvog Sajma velikan umjetnosti Dimitrije Popović podsjetio je da se u temelju crnogorske kulture nalazi knjiga. Ona nam pruža spoznavanje sebe i razumijevanje drugih. Na tom izazovbnom putu ovaj Sajam daje posebno svjetlo”, podsjetila je ona na otvaranju.

Sajam će dati poseban osvrt na temu prevodilaštva, odnosno status crnogorske književnosti u domenu prevodilaštva, najavili su organizatori. Sajam će obrađivati i temu statusa književnog i muzičkog crnogorskog nasljeđa, a biće i razgovora o društveno-političkim temama. Program će biti obogaćen i segmentom “Sajamski eho”. Taj dio Sajma na repertoaru predviđa premijeru predstave “Mlijeko u prahu” Dragane Tripković u režiji Stevana Bodrože u subotu. Predstava će biti izvedena u KIC-u “Budo Tomović” u subotu u 20 časova. Promocija muzičkog segmenta publikacije “Džep sa tajnama” Momčila Zekovića 20. oktorba u 20 časova u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Sajam je počeo promocijom knjige Mladena Lompara, koji je jedan od utemeljivača Sajma, a završiće se promocijom knjige Andreja Nikolaidisa, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade “Meša Selimović”, istakli su organizatori. Promocija romana “Mađarska rečenica” biće održana u subotu u 20 časova.

Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom Glavnog grada, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport uz podršku Ministarstava kulture i prosvjete, Vlade Crne Gore i Capital Plaze, a program počinje svakog dana u podne.

Galerija

Bonus video: