Svaki pojedinac je ugrožen u palanci

“Prethodne Egonove predstave, poput 'Nigdje nikog nemam' ili 'Zločin i kazna' imale su dug i uspješan pozorišni i repertoarski život. Nema sumnje da će 'Ženidba' imati istu sudbinu, ali ipak ovog puta očekujemo da će se ovom predstavom izaći iz CNP-a i predstaviti regionalnoj pozorišnoj publici”, izjavila je direktorica CNP-a Zorana Kralj
140 pregleda 0 komentar(a)
Ženidba GOgolj, Foto: Luka Zeković
Ženidba GOgolj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2017. 17:00h

Premijera predstave “Ženidba” po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja biće održana večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) u režiju Egona Savina i produkciji CNP-a u 20 časova na Velikoj sceni. Savin je reditelj poznat pozorišnoj publici u CNP-u, a ovo je njegova šesta predstava u nacionalnom teatru.

“Prethodne Egonove predstave, poput 'Nigdje nikog nemam' ili 'Zločin i kazna' imale su dug i uspješan pozorišni i repertoarski život. Nema sumnje da će 'Ženidba' imati istu sudbinu, ali ipak ovog puta očekujemo da će se ovom predstavom izaći iz CNP-a i predstaviti regionalnoj pozorišnoj publici”, izjavila je direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Savin je kazao da mu je zadovoljstvo da njegova prva adaptacija Gogolja bude upravo u Crnogorskom narodnom pozorištu, poslije više godina.

“Sva pozorišta svijeta su više-manje ista, ali ja se u ovom ovdje osjećam kao kod kuće. Što se tiče Gogolja, cijeli život obožavam tog pisca a nikada ga nijesam radio. Ovo je za mene značajna prilika da to i uradim, posebno u pozorištu gdje sam radio nekoliko bitnih predstava”, rekao je on.

Savin je prokomentarisao da je često pitanje publike i novinara kako se neka predstava aktuelizira. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare postavio ga je sam sebi.

“Gogolj je jedan od pisaca učmale ruske palanke, a mi poslije 200 i više godina otkrivamo da je ta palanka nepromjenjiva i da je svaki pojedinac u toj palanci ugrožena individua. Gogolj se može staviti u teatarske konvencije, niti žanrovski niti sadržajno. Nailazio je na negodovanje svoje sredine, zamjerali su mu što je napravio sumornu sliku ruske provincije i carstva... Suština njegovog pera nije samo u onome što se zove 'ruska palanka' već opšti pojam. Smatram da i mi živimo u nekoj vrsti 'balkanske palanke', da smo se zatvorili u svoje sredine, gotovo klaustrofobično, i da se svaki čovjek koji se zatvara u sredinu koja propisuje svoje norme, čitaj predrasude, osjeća neslobodno i žudi za svijetom”, pojasnio je Savin, ističići vanvremenski značaj ruskog stvaraoca.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom. Umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta, Lidija Dedović, istakla je da je tema ženidbe ovog pisca i u Savinovoj režiji zapravo analiza problema ženidbe u savremenom svijetu 'koji otuđuje čovjeka, čini ga indiferentnim za uspostavljanje svoje intimne slobode, osjeća se izgubljenim i sve manje slobodnim'.

Ova predstava, kako je istakla Kralj, najavljuje novu sezonu CNP-a koji je zapaženo vratio i osvojio publiku svojim prošlogodišnjim repertoarom u koji je upisano deset izvedenih premijera.

Dramaturškinja je Stela Mišković, scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća, a izvršna producentkinja Nela Otašević. U predstavi igraju: Nada Vukčević, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Ivanić, Nikola Perišić, Aleksandar Gavranić, Gojko Burzanović, Olivera Vuković, Radmila Čolić, Stevan Radusinović i Goran Vujović.

Predstava koja zavređuje dug život na pozorišnim daskama

Svi glumci su naglasili da su počastvovani što su se našli u izboru za ovu predstavu.

Predstava je pripremljena iz dvije etape - u junu i od kraja avgusta.

Mlada glumica Radmila Čolić, pored uloge sluškinje na sceni, imala je ulogu asistenta režije iza scene.

“Priprema predstave je bila jedinstven proces, drugačiji i poseban, jer smo radili pored velikana pozorišnog svijeta i van granica bivše Jugoslavije. Ovo je mnogo uticalo na mene, pogotovo jer sam imala tu čast da asistiram Egonu na režiji. Uticalo je na mene i ostavilo dubok trag. Pozorište, kako ga god publika vidi, ima mnogo toga iza sebe. Mnogo razmišljanja, premišljanja tokom svakog postupka, pametno odabranog koji mora da igra u službi priče i radnje. Vjerujem da će publika prepoznati vrijednost ove predstave, jer smatram da zavređuje dugi život na pozorišnim daskama”, rekla je Čolić.

Bonus video: