Izložba "2D": Asocijativne crtačke kontemplacije umjetnika

Izložba Davida i Zdravka - Belog Delibašića, nazvana je onako kako njima dvojici i doliču „2D“, što asocira na dva Delibašića, ali i na vizuelni sadržaj prikazan u domenu dvodimenzionalnih medija (crtež - slika)
126 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2017. 07:56h

Dva mlada umjetnika iz Nikšića vezana genetskim kodom sugrađanima su pokazali da imaju još nešto što ih veže - slična likovna poetika u čijem fokusu je čovjek.

Riječ je o akademskim slikarima Davidu i Zdravku - Belom Delibašiću. Izložba nazvana onako kako njima dvojici i doliču „2D“, što asocira na dva Delibašića, ali i na vizuelni sadržaj prikazan u domenu dvodimenzionalnih medija (crtež - slika), otvorena je u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“.

„Ovo je jedna kompaktna cjelina. Vezu koju promovišemo ne vezujemo za onu genetsku srodnost, već na sličnosti naših poetika. Imamo ista interesovanja, a to su čovjek, prostor, figura, čovjek u prvom licu i neko insistiranje da se tu nešto dokaže ili pokaže“, kazao je Zdravko Delibašić koji se predstavio serijom crteža nazvanom „Ugljeni ljudi“.

Uspio je, kako je u katalogu zapisala istoričarka umjetnosti Milena Eraković, da prenese istančano razumijevanje klasične estetike u savremeni likovni izraz.

„Crteže karakteriše gotovo potresna jednostavnost kompozicije. Umjetnikovo interesovanje je usmjereno prema jednom jedinom motivu - licu i (ponekad) figuri čovjeka“, zapisala je Eraković.

Ti radovi, prema njenim riječima, ne predstavljaju prikaze stvarnih ljudi već asocijativne crtačke kontemplacije umjetnika.

„Umjetnik je svjestan da je lice trajna i bezvremena slika čovjeka, lišena znakova određene epohe, a istovremeno i snažni označitelj onog nevidljivog svijeta koji živi u svakom od nas“, riječi su istoričarke umjetnosti.

I dok se jedan Delibašić „bavio ugljenim ljudima“, drugi je predstavio traume modernog čovjeka, a prema riječima pomenute istoričarke umjetnosti, umjetničko stvaralaštvo Davida Delibašića može biti opisano kao minuciozno i lucidno.

„Zahvaljujući snažnom ekspresivnom izrazu ovi radovi nam omogućavaju različite nivoe tumačenja i razumijevanja, podsjećajući nas na jednu od najvažnijih lekcija moderne umjetnosti: prilagoditi oblik, i po cijenu izobličenja, potrebi vlastitog izraza i time učiniti vidljivom stvarnost skrivenu ispod površine”, zapisala je, između ostalog, Eraković.

Deformacije portreta i figura, prema njenim riječima, ne prikazuju se kao drame već kao rezultat dijagnoze stvarnosti

„Prikazana trauma, strah i otuđenost pripadaju jednako posmatraču koliko i autoru. Svijet koji se gradi i razgrađuje na ovim radovima tretmanom disfiguracije prikazuje redukovane mentalne slike, svedene na osjećaj anksioznosti i boli“, stoji u katalogu.

Ideja o zajedničkom projektu, kako je kazao David Delibašić, postojala je godinama i sada je došlo vrijeme da se ista realizuje, ali i da najavi početak njihovog zajedničkog djelovanja.

„Rad u grupi je izazov za sve one koji učestvuju u grupi i jedna prilika da se pokaže nešto novo i da se otvori jedna nova dimenzija u stvaralaštvu. Granice te neke nove dimenzije uvijek je zanimljivo istraživati. Izložba ima jedno 'srce' istog senzibiliteta sa bitnim estetskim i likovnim razlikama“, kazao je Delibašić i pustio da slike i crteži „pričaju“ umjesto autora.

Galerija

Bonus video: