Da li su po nalogu Kneževića prljavim novcem vraćali kredite?

“Kriminalna grupa koja je navodno prala novac formirana na teritoriji Crne Gore i Kipra i djelovala na međunarodnom nivou”
389 pregleda 4 komentar(a)
Osumnjičeni za pranje novca, Foto: Savo Prelević
Osumnjičeni za pranje novca, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2017. 05:51h

Specijalno državno tužilaštvo provjerava da li je, po nalogu predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, nekoliko zaposlenih u Atlas banci prljavim novcem vraćalo kredite odobrene u toj banci.

Istragu o pranju novca pod plaštom bankarskog poslovanja, SDT je pokrenuo prije nekoliko mjeseci. Tužilaštvu je navodno bilo sumnjivo ekspresno vraćanje bankarskih pozajmica.

U toj istrazi uhapšeno je šest službenika Atlas banke, mahom vozača, kojima je juče određen pritvor do 30 dana.

Zbog sumnje da su članovi kriminalne grupe koja je prala novac, sudija za istragu Višeg suda Vladimir Novović u pritvor je poslao Kneževićevog vozača Vlatka Baju Rašovića, Natka Peličića, Predraga Pejovića, Dražena Vujisića, Gorana Grujovića i Vlada Stevanovića.

Svi su tokom saslušanja negirali krivicu. Njihovi branioci saopštili su da im je pritvor određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

SDT ih sumnjiči da su tokom 2016. postali članovi kriminalne organizacije formirane na teritoriji Crne Gore i Kipra, i prali novac u poslovnicama Atlas banke.

Tužilaštvo smatra da su u oktobru prošle godine oprali oko 96.000 eura, koje su prvobitno konvertovali iz dolara u eure.

Izvor iz istrage kazao je da je taj novac uplaćivan sa računa dvije kiparske kompanije i da su uhapšeni Rašović, Peličić, Pejović, Vujisić, Grujović i Stevanović znali da potiče iz kriminalnih djelatnosti.

SDT sumnja da su naloge da razmijene novac navodno dobijali od Kneževića i tadašnjeg direktora Atlas banke.

Tužiteljka Lidija Vukčević sumnjiči uhapšene da su na taj način novac stečen kroz nelegalne poslove dvije kiparske kompanije stavljali u legalne tokove u Crnoj Gori.

Vukčević sumnja da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, te da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme, ali i da su djelovali u međunarodnim razmjerama.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužilaštvo sumnja da je navodna kriminalna grupa imala dva organizatora, a da je jedan od njih Knežević, predsjednik Atlas grupe koju kontroliše.

Nakon hapšenja svojih službenika, on je saopštio da ima dokaze o porijeklu novca i poručio Specijalnom tužilaštvu da njegove zaposlene ostavi na miru.

“Ako već nekoga morate da privodite zbog toga, ja vam stojim na raspolaganju čim se oporavim od operacije, obavljene nedavno u Beogradu. To su moji zaposleni i ja stojim iza njih. Čak i ako ima bilo kakvih elemenata krivičnog djela, a uvjeren sam da nema, ja sam taj koji je spreman da odgovara”, napisao je Knežević, dodajući da je novac zbog kog su uhapšeni njegov.

U pritvor da ne bi uticali na svjedoke

Branilac Rašovića, advokat Velibor Marković, “Vijestima” je kazao da je po naredbi SDT istraga proglašena tajnom:

“Zabranjeno mi je da iznosim pojedinosti vezane za ovaj događaj, odnosno za one radnje koje su im stavljene na teret. Rašović je saslušan u svojstvu osumnjičenog, iznio je odbranu negirao je izvršenje krivičnog djela”.

Njegov kolega Aleksandar Đurišić, branilac Stevanovića i Pejovića rekao je da su i njih dvojica negirali krivicu:

“Zbog naredbe o tajnosti postupka ne mogu da govorim ni o kakvim detaljima vezanim sa predmet, ali apsolutno ne vjerujem u njihovu krivicu. Pritvor im je određen zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, a otpali su osnovi mogu na potencijane saizvršioce i organizatore i opasnost od uništavanja finansijke dokumentacije, odnosno dokaza u konkretnoj stvari”.

Prema saznanjima “Vijesti” SDT je planiralo kao svjedoke da saslušaju Kneževića i nekoliko sadašnjih i bivših direktora i rukovodilaca Atlas banke.

Bonus video: