MANS: Gdje je odgovornost za gubljenje sudskih procesa

Predstavljajući novi izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23, iz ove NVO saopštili su da je najmanje reformi sprovedeno upravo u oblasti borbe protiv korupcije
1 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 02.10.2017. 18:13h

U Crnoj Gori i dalje ne postoji sistem odgovornosti za to što padaju optužnice u ključnim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, poručili su iz MANS-a.

“U slučajevima kada nam ključni sudski procesi padaju i završavaju se u korist optuženih kriminalaca zbog tehničkih grešaka institucija, onda moramo imati odgovornost pojedinaca koji su bili zaduženi, kako za te istrage, tako i za dalje faze postupka”, programski direktor MANS-a Vuk Maraš.

Predstavljajući novi izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23, iz ove NVO saopštili su da je najmanje reformi sprovedeno upravo u oblasti borbe protiv korupcije, oko trećinu od planiranog, dok je u oblasti ljudskih prava zavrseno vise od polovine reformi.

Statistika Ministarstva pravde, međutim, pokazuje da je gotovo 70 odsto plana ostvareno.

“Od ukupno prispjele 194 mjere u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, realizovano je, ili se u kontinuitetu realizuju, 133 mjere odnosno 69 odsto. Djelimično je realizovano 36 mjera, odnosno 18 odsto, a nerealizovano 25 mjera odnosno 13 odsto”, kazala je šefica Radne grupe za Poglavlje 23 Marijana Laković Drašković.

U MANS-u tvrde da je polovina reformi u ovoj oblasti sprovedena, ali i da je pitanje da li su one donijele očekivane promjene u društvu. Problematizuju i to što, kako tvrde, iste institucije njima i Vladi dostavljaju različite informacije.

“U tabeli bilansa slučajeva korupcije je dato da je u drugoj polovini 2016. godine bilo 235 slučajeva koji su odbijeni zbog zastare, dok sredinom 2017. godine ta informacija se mijenja na samo šest slučajeva koji su odbijeni zbog zastare”, kazala je aktivistkinja MANS-a Zorica Ćeranić.

Bonus video: