Katnić traži još 30 policajaca, MUP i Vlada ne daju?

Ekspert EK preporučuje da specijalno odjeljenje dobije ovlašćenje da samostalno prisluškuje i prati
61 pregleda 27 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2017. 15:21h

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) neće u skorije vrijeme dobiti još službenika, uprkos zahtjevima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i preporukama konsultanata Evropske komisije.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je stav Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a time i Vlade, da u 20-članoj jedinici pod direktnom komandom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnić ima dovoljno službenika.

Ekspert Evropske komisije Mauricio Veraneze napisao je u svom izvještaju početkom godine da SPO mora da poveća broj pripadnika sa 20 na 50.

Nekoliko sagovornika “Vijesti” iz vrha Uprave policije kazalo je nezvanično da nijesu saglasni da “Katnić pravi policiju u policiji” i da sve što mu je potrebno za istrage kojim rukovodi može da dobije od službenika kriminalističke policije kojom rukovodi Enis Baković.

Rekli su da se posebno protive da SPO, po preporuci Veranezea, dobije opremu i ovlašćenja da sami mogu da sprovode mjere tajnog nadzora.

“Uprkos opipljivom napretku, s obzirom na područje djelatnosti i obim posla, kao i složenost spisa predmeta kojima se SPO bavi, kristalno je jasno da SPO treba hitno osoblje sa još najmanje 30 policajaca od kojih pet treba da posjeduju vještine kriminalne i finansijske analize i 10 do 15 službenika treba da ima iskustva u primjeni posebnih istražnih radnji. Ostalih 10 do 15 službenika treba da budu zaposleni na terenu”, preporuka je Veranesea.

“Vijesti” saznaju da se Katnić ministru Mevludinu Nuhodžiću nekoliko puta zvanično obraćao zahtijevajući da mu se dozvoli da popuni svoj policijski tim za najmanje još 30 službenika. Isti izvori tvrde da se Nuhodžić nije oglašavao i iznio svoj definitivan stav o tome.

“Vijesti” su prije gotovo mjesec pitale Nuhodžića da li je ministrastvo kojim rukovodi razmatralo preporuke eksperta Evropske komisije, da li su predstavnici MUP i SDT razgovarali i dogovarali se o tome i, ako jesu, šta je rezultat tog eventualnog dogovora.

Nije odgovorio na ta pitanja. Nije odgovorio ni kakav je njegov lični stav o povećanju broja službenika Specijalnog policijskog odjeljenja. Bez odgovora je ostalo i pitanje zbog čega, ako su to preporuke Evropske komisije i potreba Specijalnog tužilaštva, nijesu odmah dali potrebne službenike.

Nezvanični sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije tvrde da je Specijalni policijski tim “neopravdano privilegovan” jer su bolje plaćeni od njih i da su “veoma često nekolegijalni i nekorektni”. U kriminalističkoj policiji “specijalnim” kolegama zamjeraju što su im nekoliko puta gotovo završene istrage “oteli” i “okitili se njihovim perjem”. Oni nijesu željeli da kažu o kojim istragama je riječ.

Da ima problema između kriminalističe policije i Specijalnog tima primijetio je i Veranese u svom Izvještaju. On je napisao da se saradnja Specijalnog tima i kriminalističke policije, uključujući regionalne jedinice policije, “čini zadovoljavajućom”.

“Međutim, primijećen je određeni stepen ljubomore, što na duže staze može dovesti do ozbiljnih problema. Saradnja između Specijalnog policijskog odjeljenja i kriminalističke policije se čini samo adekvatnom”, napisao je Veranese u Izvještaju. On je uočio da SPO povjerava kriminalističkoj policiji samo naloge koji se tiču manjih poslova ili radnji za koje je potrebno puno vremena.

“Izgleda da je to razlog zašto se čini kao da službenici kriminalističke policije izvršavaju naloge, ali bez posebnog entuzijazma. Ako je moja percepcija tačna, SPO bi trebalo da povjeri više predmeta kriminalističkoj policiji”, napisao je on u svom Izvještaju.

On je napisao da Crna Gora mora da se obaveže da će ispuniti četiri zahtjeva:

“Veoma sam ubijeđen da bi dalji čudotvorni i potrebni napredak definitivno mogao biti zabilježen ako se Crna Gora obaveže za sljedeća četiri prosta zahtjeva: da poveća broj službenika zaposlenih u SPO sa 20 na 50, da izmijeni relevantni Pravilnik da dozvoli da se implementira SIM autonomno bez toga da zavisi od drugih (Jedinica za specijalne provjere), da obezbijedi da Nacionalni integrisani kriminalistički sistem bude osnovan i da je pristup obezbijeđen SPO i da obezbijedi novu i veću zgradu SDT kako bi osigurala da SPO bude smješten u istoj zgradi sa SDT”, napisao je Veranese u svom Izvještaju.

Do danas ni jedna od ovih preporuka nije ispunjena, niti je poznato da se bilo šta planira da se to uradi.

Problema bilo i kad je SPO formiran

I prilikom osnivanja i postavljanja šefa specijalnog odjeljenja i njegovih pripadnika, bilo je trvenja između policije i specijalnog tužulaštva, uglavnom zbog spora oko toga ko će da bira šefa i članove policijskog tima, Stojanović ili Katnić i koliko treba da ih bude.

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) osnovano je 2. marta 2016. godine, osam mjeseci nakon izbora Katnića za specijalnog tužioca. Nakon dogovora između direktora policije Slavka Stojanovića i Katnića i nakon izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u od 28. aprila 2016, godine, nadležnost i opis posla SPO usklađeni su sa odredbama Zakona o SDT i u skladu sa tim broj mjesta je povećan na 20.

Rukovodilac SPO Dragan Radonjić imenovan je 2. marta 2016. godine, a proces regrutovanja članova SPO je finalizovan 7. oktobra 2016. godine.

Bonus video: