Reflektor: Đukanovićevi dugovi, uticaji i Zapad "koji bi da nas iskorijeni"

Gosti Reflektora na TV Vijesti su bili Slaven Radunović – poslanik Demokratskog fronta, Marko Milačić – lider pokreta Otpor beznađu , Miloš Konatar – potpredsjednik GP URA i Aleksandar Dedović izvršni direktor NVO Alfa centar
0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 03.10.2017. 19:32h

Tok emisije

21:10 Dedović je podsjetio da su evro-atlantski ciljevi proklamovani još 2006. a da se Rusija oko toga nije oglašavala sve do decembra 2015. godine.

21:09 Milačić je kazao da je prirodno da se Crna Gora uvezuje sa Rusijom. Konatar je da on ima različito viđenje, ali da ga zabrinjava to što se oni što drugačije misle proglašavaju izdajnicima nacionalnih interesa.

21:08 Radunović je rekao da je pola ruske vlade na "crnoj listi" i da im je zabranjen ulazak u Crnu Goru, i da zbog toga ne čudi situacija u kojoj je Vuković deportovan.

21:05 Konatar kaže da se ne mogu prekinuti veze, ali da su u odnosu na vrijednosti u Rusiji i one kojima Crna Gora stremi se vidi da Crna Gora pripada zapadnoj civilizaciji. On je naveo da ne vjeruje u dubinske veze kada se govori o istorijskim odnosima, već o interesima.

21:00 Milačić smatra da su potezi Rusije opravdani koraci "države koja drži do sebe" komentarišući protjerivanje Miodraga Vukovića, zabranu uvoza vina... "Pitanje rusko-crnogorskih odnosa je dubinsko pitanje našeg identiteta. Crna Gora nije dio zapadne civilizacije, već istočno-pravoslavne civilizacije", poručio je Milačić.

On je kazao da "Zapad želi da nas iskorijeni". Milačić smatra da su jedine konstante odnosi sa Rusijom, Srbijom i samim sobom i da to Zapad želi da prekine.

20:57 Radunović smatra da je Rusija pomogla da Crna Gora stekne nezavisnost i da je jedna od zemalja koja je najviše pomagala Crnoj Gori. "Nas ovdje ne bi bilo biološki da nije bilo Rusije kroz istoriju", naveo je Radunović.

20:55 Potpredsjednik Evropskog parlamenta Ričard Čarnecki smatra da je uticaj na ovom prostoru sve snažniji.

20:52 Temu je komentarisao i politički analitičar Jasmin Mujanović.

20:50 Konatar smatra da je realnost da je pitanje NATO završeno.

20:45 Dedović je kazao da su izbori pokazali da su građani izabrali većinski one partije i poslanike koje podržavaju ulazak Crne Gore u NATO.

20:43 Radunović je kazao da smatra da na referendumu ne bi bila izglasana podrška NATO i da put u NATO nije izabrao narod Crne Gore, već "mafijaška vlast".

20:38 Milačić se ne slaže sa Konatarom da se ne treba baviti geopolitičkom situacijom, i da nije dovoljno baviti se unutrašnjim stvarima i pitanjem standarda, već postoje dvije politike - unutrašnja i spoljna koje se vode paralelno.

20:35 Konatar podsjeća da je prodaja KAP dogovorena u kafani (Olegu Deripaski) i da je taj posao koštao više stotina miliona eura. "Tu se radi o sumnjivom kapitalu i tragom tog novca bi se moglo doći do mnogo odgovora", poručio je Konatar.

20:33 Milačić smatra da ne treba zanemarivati značaj Crne Gore na globalnom planu jer, kako navodi, SAD pokušava da protjera ruski uticaj iz Evrope.

20:30 Radunović je kazao da Đukanović ima nerazrješene poslove sa uticajnim ljudima u Moskvi i da se pominje čak 300 miliona dolara. On smatra da Moskva nije direktno optužena jer to režimu ne dozvoljavaju strani partneri, zato što bi nakon direktne optužbe Rusija sve to razriješila.

20:27 Milačić je ukazao da Crna Gora ima manje stanovnika od čitave bezbjednosne službe SAD, a da je Rusija uspjela tamo da utiče na izbore, a da se tvrdi da je to pokušala u Crnoj Gori i da nije uspjela.

20:24 Ovo je takav fušeraj da je moguće da su to radili ljudi odavde da bi se dodvorili nekome globalno, smatra Radunović.

20:22 Dedović smatra da iza svega stoji "neko nekreativan i nesposoban" i kaže da ne može da se složi da se radi o rukopisu Zapada.

20:20 Milačić smatra da iza državnog udara stoji DPS, ali uz pomoć zapadnih sila. "Sve više mi se čini da je to rukopis Vašingtona", poručio je Milačić.

20:19 Radunović je kazao da čitav slučaj državnog udara nije bio prvobitno ni planiran za 16. oktobar, ali da je Milo Đukanović odlučio da iskoristi izbore da spoji te dvije stvari.

20:17 Konatar smatra da su dešavanja od 16. oktobra posljedica želje DPS da preživi te izbore.

20:15 Slaven Radunović je kazao da nema nijednog dokaza da Eduard Šišmakov i Vladimir Popov rade za rusku službu bezbjednosti i da je očigledno da Demokratski front nema nikakve veze sa tim slučajem.

20:10 Konatar se ne slaže sa ocjenom Milačića da se građanska opozicija plaši da govori o tome i da je zato on tu, te da se ne može mjeriti uticaj prisustvom u medijima.

20:07 Aleksandar Dedović je smatrao da je medijsko pojavljivanje Uehare usljed toga što su SAD aktivni učesnik u reformama, dok se Gricaj ekstremno rijetko oglašava.

20:05 Marko Milačić je kazao da se vlast boji da pominje Rusiju i da Milo Đukanović ne smije ni da pomene ime Vladimira Putina. "Sa druge strana se građanska opozicija plaši SAD, i strah ih objedinjuje", navodi Milačić.

Milačić smatra da je tema nametnuta kao dio šire globalne propagande. "Tu lopov viče: držite lopova".

On je pokazao sliku ambasadora Rusije Sergeja Gricaja koga "niko ne zna", a potom sliku ambasadorke SAD Margaret Uehare "za koju zna svaka domaćica" i kaže da je direktno srazmjerno njihovo prisustvo u medijima sa njihovim uticajem i prisustvom.

20:04 Miloš Konatar je kazao da, nažalost, Crna Gora nije zemlja razvijene ekonomije i snažnih institucija i da je Crna Gora interesantna za strani uticaj.

20:02 Slaven Radunović iz DF je ocijenio da je uticaj Rusije na Crnu Goru vještački nametnuta tema, jer se mnoge druge države više miješaju u unutrašnja pitanja. "SAD utiču čak i na donošenje zakona u Crnoj Gori", smatra Radunović.

Tema

Koliki je danas ruski uticaj u Crnoj Gori? Kroz koje se sve sfere provlači? Da li je nakon ulaska u NATO savez smanjeno ili intenzivirano interesovanje Moskve za Crnu Goru? Gdje je država od oko 650 hiljada stanovnika u sukobu između Istoka i Zapada? Ima li Rusija regionalne aspiracije u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije?

Ovo su neka od pitanja koja će osvijetliti Reflektor u utorak od 20 sati. Gosti u studiju Slaven Radunović – poslanik Demokratskog fronta, Marko Milačić – lider pokreta Otpor beznađu , Miloš Konatar – potpredsjednik GP URA i Aleksandar Dedović izvršni direktor NVO Alfa centar.

Za Reflektor govore i potpredsjednik Evropskog Parlamenta Ričard Carnecki i politički analitičar Jasmin Mujanović iz Sarajeva.

Bonus video: