Vremeplov: Oranice skupe, a malo ko sije

I zvanična statistika pokazuje da cijena poljoprivrednog zemljišta kod nas ne zavisi od osnovnih tržišnih parametara - ponude i potražnje
0 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2017. 07:45h

Iako je većina njiva zapuštena i ne donosi vlasnicima nikakav profit, poljoprivredno zemljište u CG skuplje je nego u većini država EU. Vlasnik "Ekoplanta" Željko Vidaković tvrdi da se za novac koji da za godišnji zakup jednog hektara zemlje u Zetskoj ili Bjelopavlićkoj ravnici, u Bugarskoj mogu kupiti dva hektra. On kaže da kvadrat najjeftinijeg poljoprivrednog zemljišta u CG košta tri do pet eura, odnosno 30 do 50 hiljada za hektar, za koliko se može kupiti i najkvalitetnije zemljište u Italiji ili Francuskoj.

- Poljoprivredno zemljište nije skupo zato što je velika potražnja, odnosno što se intenzivno obrađuje, već zbog činjenice da vlasnici po svaku cijenu pokušavaju da svaki kvadrat livade i oranice pretvore u građevinsko zemljište. Jedini izuzetak je zemljište koje se nalazi u okviru DIUP-a Podgorice, gdje je gradnja zabranjena posljednjih godina - smatra Vidaković.

I zvanična statistika pokazuje da cijena poljoprivrednog zemljišta kod nas ne zavisi od osnovnih tržišnih parametara - ponude i potražnje.

Bonus video: