Sumnja da je novac za pranje stizao sa Kipra

“Ako već nekoga morate da privodite zbog toga, ja vam stojim na raspolaganju čim se oporavim od operacije”, pozvao je Knežević
90 pregleda 13 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2017. 06:40h

Tužioci su juče saslušali šest osoba zaposlenih u sistemu Atlas grupe zbog sumnje da su učinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca i odredili im zadržavanje do 72 sata.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su Vlatka Rašovića, Natka Peličića, Predraga Pejovića, Dražena Vujisića, Gorana Grujovića i Vlada Stevanovića.

Specijalno državno tužilaštvo uhapšenu šestorku sumnjiči da su članovi kriminalne grupe, koju je formirala osoba čiji identitet tužioci još nijesu saopštili.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", navodni organizator te kriminalne grupe je Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe koju kontroliše.

Tužilac sumnja da su uhapšeni tokom 2016. godine po Kneževićevom nalogu oprali 100.000 dolara, uplaćenih na njihove sa računa nekoliko kiparskih kompanija.

Prema tim tvrdnjama, oni su uplaćeni novac podigli i konvertovali u eure.

Vujisić i Grujović branili su se ćutanjem, a ostali su negirali krivicu.

Svima je određeno zadržavanja do 72 sata zbog uticaja na svjedoke.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević saopštio je juče da ima dokaze o porijeklu novca i poručio Specijalnom tužilaštvu da njegove zaposlene ostavi na miru.

“Ako već nekoga morate da privodite zbog toga, ja vam stojim na raspolaganju čim se oporavim od operacije, obavljene nedavno u Beogradu. To su moji zaposleni i ja stojim iza njih. Čak i ako ima bilo kakvih elemenata krivičnog djela, a uvjeren sam da nema, ja sam taj koji je spreman da odgovara”, napisao je Knežević.

Knežević je juče saopštio da je novac zbog kojeg su uhapšeni zapravo pripada njemu i da su ga ti zaposleni po njegovom nalogu konvertovali u eure.

Nezvanično, Specijalno tužilaštvo u tom slučaju provjerava zakonitost konvertovanja 100.000 dolara u eure.

Đurišić: Negirali su da su članovi kriminalne organizacije

Branilac Stevanovića i Pejovića, advokat Aleksandar Đurišić rekao je "Vijestima" da je tužiteljka postupak proglasila tajnim. Kazao je da su njegovi branjenici negirali da su članovi kriminalne organizacije i tvrdili da nijesu počinili krivično djelo - pranje novca.

“Krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije podrazumijeva jasan plan sa jasnim ulogama, a krivično djelo – pranje novca jasno saznanje da je porijeklo novca iz kriminalnih aktivnosti, kao što su trgovina drogom, oružjem,prostitucija, finansiranje terorizma Sumnja u pranje novca postoji kada se novac stavlja na račun i uvodi u bankarske tokove, a ne kada je došao iz jedne banke i drugu”, kazao je Đurišić.

Bonus video: