Damir Imamović večeras na sceni Nikšićkog pozorišta

Festival će se nastaviti koncertom jednog od crnogorskih svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Gorana Krivokapića, koji će nastupiti 8. oktobra, na sceni „Zahumlje“

3071 pregleda 1 komentar(a)
Damir Imamović, Foto: Almin Zrno
Damir Imamović, Foto: Almin Zrno

Jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine, Damir Imamović, nastupiće večeras u Nikšićkom pozorištu. Na sceni će mu se, od 20 časova, pridružiti članovi njegovog trija: Ivana Đurić (violina) i Benjamin Drijenčić (truba). Koncert se organizuje u okviru Festival plus programskog segmenta Nikšić Guitar Festivala.

Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova, Damir rano upoznaje svijet tradicionalne muzike. Prvi album snima 2006, nakon čega slijedi serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije, a kasnije i širom Evrope, u Kini, SAD-u, Meksiku, Japanu i Indiji. U okviru svog projekta SevdahLab, drži predavanja i radionice takođe širom svijeta. Njegov pristup sevdahu kao žanru, jedan je od najautentičnijih danas, te se nerijetko kaže da je njegovom pojavom „rođena i nova sevdalinka“.

Pored nastupa, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor muzike i tekstova. Piše za pozorište, film, video igre, kao i za druge izvođače. Festival će se nastaviti koncertom jednog od crnogorskih svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Gorana Krivokapića, koji će nastupiti 8. oktobra, na sceni „Zahumlje“. U nedjelju 9. oktobra, koncert će održati i mladi crnogorski gitaristi, takođe na sceni „Zahumlje“. Svi koncerti počinju u 20 časova.

NVO „Anagastum Guitar Society“ 17. izdanje međunarodnog festivala organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija i uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje.

Bonus video: