Radunović: Kad Sinđelić shvati da ide na robiju, biće manje spreman da sarađuje s Katnićem i Pažinom

"Saradnici ANB iz redova bivših opozicionara danas sarađuju sa Sinđelićem i pokušavaju da ga pretvore u borca za srpsku nacionalnu stvar, iako je riječ o osuđenom kriminalcu", rekao je Radunović
211 pregleda 58 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2017. 17:41h

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zvanično je podnijelo zahtjev za izručenje Saše Sinđelića, svjedoka saradnika u slučaju državni udar, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ubista počinjenog 2002. godine, tvrde u Demokratskom frontu (DF).

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao Slaven Radunović, poslanik DF, Ministarstvo pravde Crne Gore je hrvatskom ministarstvu odmah odgovorilo da je zahtjev već proslijeđen nadležnom sudu na postupanje, što, tvrdi Radunović, znači da je pokrenut postupak izručenja.

"Dugo vremena pokušavalo sakriti od javnosti da se Saša Sinđelić zove tako, pa su ga nazivali lažnim imenom Aleksandar Sinđelić, kako se ne bi došlo do podataka o njegovoj kriminalnoj prošlosti. Saradnici ANB iz redova bivših opozicionara danas sarađuju sa Sinđelićem i pokušavaju da ga pretvore u borca za srpsku nacionalnu stvar, iako je riječ o osuđenom kriminalcu. Zašto je ovo bitno? Bitno je iz razloga što je ovo dokaz da je Ministarstvo pravde Crne Gore pokušalo da sakrije i ovu činjenicu, iz razloga što ne želi da sami Saša Sinđelić sazna da mu se sprema izručenje momentom kad završi svoje lažno svjedočenje u procesu državni udar, ili kako ga zovu, pokušaj terorizma. Jasno je da Saša Sinđelić, kada shvati da ide na 21-godišnju robiju u Hrvatsku, biće manje spreman da sarađuje po unaprijed dogovorenom scenariju sa Milivojem Katnićem i Zoranom Pažinom", istakao je Radunović.

Radunović je kazao da je na suđenju otkriveno da je neke pripadnike takozvane srpske patriotske opcije u Srbiji u Crnoj Gori organizovao Sniđelić "pod palicom Katnića".

"Da neki nesrećni ljudi koji su samo iz patriotskih i ideoloških razloga prihvatili da dođu na skup u Podgoricu, za koji nijesu ni znali o čemu se radi, i podrže svoju braću, budu iskorišćeni kao glineni golubovi i budu uhapšeni“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, neki saradnici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) iz redova bivših opoziconara Srba iz Crne Gore upleteni su u sve i to će pokazati dalji postupak.

"Otkriće se ko su lažne vojvode iz Crne Gore, ko su određeni saradniici ANB iz redova srpskih nacionalista koji zadnjih dana sarađuju sa Sinđelićem kako bi se pomoglo da se predstavi kao borac za srpsku nacionalnu stvar a ne kao kriminalac koji je angažovan od ANB", rekao je Radunović.

U procesu poznatom kao "državni udar", Saša Sinđelić nema status okrivljenog, što znači da bi on mogao biti izručen hrvatskim vlastima, gdje bi ga čekala kazna zatvora od 21 godinu.

Bonus video: