Oštećeni u sud došao u pratnji inspektora: Advokati tvrde da policija vrši pritisak

Advokati optuženih Zoran Piperović i Danilo Mićović iz Podgorice i Arben Hodžić iz Ulcinja negodovali su na početku rošišta što je oštećeni Murtović u sud došao u pratnji službenika MUP-a
771 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2017. 18:44h

U Osnovnim sudu u Ulcinju danas je odložen glavni pretres u predmetu okrivljenih Mustafa Edmonda i Damira Hodžića iz Bara, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo iznuda u pokušaju u saizvršilaštvu, a na štetu Ulcinjanina Almira Murtović. Njih dvojica se sumnjiče da su 13. juna ove godine od Murtovića pokušali da iznude 10.000 eura.

Odbrana je tražila izuzeće sudije Jovana Jovanovića ocijenjujući da on ne može da postupa jer je učestvovao u potvrđivanju optužnice. Takođe, sudu je predočeno da postoji mogućnost postizanja sporazuma o prizanju krivice sa tužilaštvom.

Sudija Jovanović je prihvatio zahtjev i glavni pretres odložio do dalje odluke suda.

Advokati optuženih Zoran Piperović i Danilo Mićović iz Podgorice i Arben Hodžić iz Ulcinja negodovali su na početku rošišta što je oštećeni Murtović u sud došao u pratnji službenika MUP-a.

Piperović je prije održavanja pretresa, skrenuo pažnju sudu da je evidentno da policija vrši pritisak na oštećenog i da mu se poklanja pažnja „koju nije dužan da mu pokloni po zakonu, te da odbrana ima saznanja da je oštećeni u stalnoj komunikaciji sa policijom“.

Hodžić je nakon suđenja potvrdio Vijestima da su pripadnici policije bili čitavo vrijeme u hodniku ispred sudnice.

"Smatramo da je ovo bespotrebno. Zakonom o zaštiti svjedoka je decidno navedeno kada se mogu preduzeti mjere zaštite, bezbjednosti i zaštite svjedoka uopšte. Odbrani nije poznato da je donjeta bilo kakva odluka o primjeni programa zaštite svjedoka ili sa oštećenim zaključen bilo kakav sporazum o zaštiti", kazao je Hodžić. Tvrdi da u konkretnom slučaju život i bezbjednost oštećenog nije uopšte ugrožena, „tako da je apsurdno da policija preduzimaj mjere ovakvog tipa, naročito kada se uzme u obzir da su u sudu prisutni i pripadnici ZIKS-a koji sprovode okrivljene“.

Bonus video: