Dani evropske baštine i u Baru

"Unutar granica predstavljenih lokaliteta, nastaje najljepša priča Bara od antičkih do današnjih dana. A priroda je ta koja je u najvećoj mjeri diktirala način života i arhitekturu ovog prostora", dodala je Radonjić
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2017. 10:25h

Dani evropske baštine u Baru obilježevaju se izložbom “Kulturno nasljeđe i priroda” koja je sinoć otvorena u Dvorcu kralja Nikole. Autor izložbe je kustos Zavičajnog muzeja Bar Draginja Radonjić koja je rekla da postavka ističe koliko prirodno okruženje oblikuje “naš život, običaje i navike”. Do15. oktobra, publici su na uvidu najznačajniji primjeri interakcije prirodnih i kulturnih dobara barske opštine, predstavljeni fotografijama i tekstovima u 15 različitih cjelina. To su Nacionalni park Skadarsko jezero, park Dvorca kralja Nikole, Stari Bar, Stara maslina i Rt Ratac sa Žukotrlicom.

"Unutar granica predstavljenih lokaliteta, nastaje najljepša priča Bara od antičkih do današnjih dana. A priroda je ta koja je u najvećoj mjeri diktirala način života i arhitekturu ovog prostora", dodala je Radonjić.

Otvarajući izložbu, kustos budvanskog muzeja Goran Bubanja je rekao da je kulturno-istorijsko nasljeđe riznica koja”manifestuje živote naših predaka, njihove interesovanja i potrebe”, nastala pod uticajima različitih tradicija na razmeđi kultura “i u dodiru sa različitim osvajačima”.

Baština Crne Gore kroz vjekove se bogatila raznovrsnim spomenicima koji svjedoče o tome, a prirodno i kulturno nasljeđuje je važno za proučavanje istorije jer pruža kompletnu osnovu za utvrđivanje dogadjaja i činjenica. Pred nama su i još neistražena područja koja treba prouciti i predstaviti ih široj javnosti, a najvažnije od svega je edukovati mlađe generacije kako da se odnose prema prirodnom bogatstvu-naveo je pored ostalog Bubanja.

Galerija

Bonus video: