RAD SA POČETKA 16. VIJEKA

U Francuskoj pronađena "Skica Mona Lize"

"To nije blijeda kopija. Gledamo nešto što je rađeno paralelno sa Mona Lizom pred kraj Leonardovog života"
207 pregleda 1 komentar(a)
Mona Liza, Foto: AFP/ALAMY
Mona Liza, Foto: AFP/ALAMY
Ažurirano: 04.04.2019. 23:01h

Za čarobni crtež već više od 150 godina se predpostavlja da je bio skica za Mona Lizu, kaže francuski umjetnik.

Portret gole žene, poznatiji kao Mona Vana, prethodno se pretpostavljao samo kao studij Leonarda da Vinčija, ali su stručnjaci pronašli dovoljno tragova kako bi dokazali da je umjetnik radio na oba portreta, navodi BBC Njuz.

Posle testova u muzeju Luvr u Parizu, kustosi vjeruju da je skica "barem djelimično" Leonardova.

Čuvana je od 1862. godine u kolekciji renesansne umjetnosti u Muzeju Conde u Palati Šantili, sjeverno od Pariza.

Leonardo da Vinči (1452-1519) je jedan od najvećih slikara italijanske renesanse, a djelo Mona Liza (poznato i kao La Gioconda) ostaje jedno od najistaknutijih i najznačajnijih umjetničkih djela svijeta.

Vjeruje se da je ova slika bila narudžbina od trgovca robom i zvaničnika Frančeska del Džokonda za portret njegove supruge Lize Đerardini.

"Kvalitet crteža se prepoznaje u načinu na koji su lica i ruke izvedeni na zaista izuzetan način", kazao je kustos Mathieu Deldickue za novinsku agenciju AFP.

"To nije blijeda kopija. Gledamo nešto što je rađeno paralelno sa Mona Lizom pred kraj Leonardovog života", navodi Deldiskue.

Bruno Motin, stručnjak za konzervaciju u Luvru, potvrdio je da je rad sa početka 16. vijeka kada je Leonardo bio živ, i da se radi o slici visokog kvaliteta".

Među tragovima koje je ponudio kao dokaze Deldickue ističe ruke i tijelo su skoro identični, portreti su gotovo iste veličine, mala rupa probijena oko figure pokazuju da je možda bila iskorišćena za praćenje njenog oblika na platnu 

Međutim, gospodin Motin je istakao da je izvod na vrhu crteža u blizini glave obavljen desnom rukom, dok je Leonardo crtao lijevom rukom.

"Moramo ostati razborit", rekao je za AFP.

"To je posao koji će trajati neko vrijeme", rekao je. "To je vrlo teško crtanje za rad jer je to naročito krhko".