SASTANAK MINISTRA I ŠEFA JEDINICE ZA CG U GENRALNOJ DIREKCIJI ZA PROŠIRENJE

Nuhodžić sa Haglajtnerom: Saradnja MUP-a i institucija EU biće nastavljena i u narednom periodu

U saopštenju se dodaje da su sagovornici zajednički ocijenili da dodatne napore u narednom periodu treba usmjeriti na borbu protiv trgovine ljudima, oblast pranja novca, kao i na reformu policije u skladu sa konceptom reforme javne uprave u dijelu zapošljavanja, profesionalizacije i napredovanja u službi
54 pregleda 0 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Tomas Haglajtner, Foto: MUP
Mevludin Nuhodžić, Tomas Haglajtner, Foto: MUP
Ažurirano: 28.09.2017. 15:07h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se danas sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomasom Haglajtnerom, koji ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici u cilju pripreme non-pejpera, novog koncepta analitičkog dokumenta Evropske komisije, u čijem je fokusu oblast vladavine prava, odnosno stanje u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, saopšteno je iz MUP-a.

"Osvrnuvši se na implementacioni okvir Poglavlja 24, čiji je glavni nosilac Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministar Nuhodžić je naročito istakao preduzete aktivnosti na planu usvajanja Šengenskog akcionog plana i Strategije integrisanog upravljanja migracijama iz februara ove godine. Sastanak je bio prilika i da ministar Nuhodžić upozna svog sagovornika sa aktivnostima koje MUP sprovodi na planu izmjene normativnog okvira – Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o strancima. Rezultati, kako je kazao ministar, postignuti su i na planu brobe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomasom Haglajtner, ponovio je pozitivan stav predsjednika Evropske komisije Žan Pol Junkera po pitanju integracionih procesa Crne Gore, naročito ističući važnost oblasti vladavine prava, gdje Ministarstvo unutrašnjih poslova ima značajnu ulogu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su sagovornici zajednički ocijenili da dodatne napore u narednom periodu treba usmjeriti na borbu protiv trgovine ljudima, oblast pranja novca, kao i na reformu policije u skladu sa konceptom reforme javne uprave u dijelu zapošljavanja, profesionalizacije i napredovanja u službi.

"Na sastanku je istaknut i značaj direktne budžetske podrške za integrisano upravljanje granicom, naročito imajući u vidu da je Ministrarstvo unutrašnjih poslova prva crnogorska institucija kojoj je ovakva vrsta pomoći dodijeljena od strane EU. Saradnja MUP-a i institucija Evrospke unije biće nastavljena i u narednom peridu, kako kroz realizaciju već započetih projekata, tako i na planu pružanja ekspertske podrške na izradi normativnog okvira i pomoći u vidu obuka za službenike MUP-a, poručeno je na sastanku", zaključčno je u sapštenju.