Danilovgrad na kulturnoj mapi regiona

Na 45. Internacionalnom simpozijumu skulpture učestvuju akademski vajari: Anna Korver sa Novog Zelanda, Daniel Perez iz Španije i Sutthisak Phuthararak sa Tajlanda
74 pregleda 1 komentar(a)
Janko Ljumović Danilovgrad, Foto: Jelena Kontić
Janko Ljumović Danilovgrad, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 28.09.2017. 07:46h

Internacionalni simpozijum skulpture otvorio je u Danilovgradu ministar kulture Janko Ljumović.

Na 45. Internacionalnom simpozijumu skulpture učestvuju akademski vajari: Anna Korver sa Novog Zelanda, Daniel Perez iz Španije i Sutthisak Phuthararak sa Tajlanda.

Osim radova ovogodišnjih, predstavljeni su i radovi učesnika prošlogodišnjeg izdanja: Tulaj Čakmak iz Turske sa radom “Fredom”, Petre Virgiliu Mogosanu iz Rumunije sa djelom “Completion” i domaćin, iz Crne Gore, Predrag Milačić sa radom “Tragovi vremena”.

Ljumović je istakao da je zahvaljujući osmišljenom konceptu umjetničke kolonije Danilovgrad još od 1972. upisan na kulturnu mapu regiona.

“Kolonija je skulptorima iz raznih krajeva svijeta ponudila dobru organizaciju, inspirativan materijal i potpunu umjetničku slobodu. Takav je koncept rezultirao brojnim djelima koja su postala vrijedni eksponati ovdašnje galerije na otvorenom, ali i mnogih eksterijera širom Crne Gore”, kazao je ministar na otvaranju.

Umjetnici se u Danilovgradu ne predstavljaju samo talentom, smatra Ljumović, već i “sopstvenim definisanim poetikama”.

Simpozijum će trajati do kraja septembra, a organizator je JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, pokrovitelj je Opština Danilovgrad

Bonus video: