Bošković: Amerikance nervira interpretacija da je Pens izbjegao Đukanovića

Gost emisije Načisto na TV "Vijesti" je bio ministar odbrane Predrag Bošković
72 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Printscreen (YouTube)
Predrag Bošković, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.09.2017. 19:29h

Tok emisije

21:15 Ministar odbrane smatra da bezbjednosne službe integrisane u NATO strukturu omogućavaju mnogo više saznanja o potencijalnim prijetnjama, da je rizik svakako veći, ali da su veće i mogućnosti odbrane.

Bošković navodi da je je stav Vlade da se dijalog može voditi samo u institucijama sistema. On je pozvao opoziciju da se vrati u parlament, da je trenutni stav DPS da su naredni izbori 2020. godine, ali da su spremni da razgovaraju ako je to način da se smanje tenzije.

On navodi da će DPS-ov kandidat sigurno pobijediti na predsjedničkim izborima, ali da to pitanje trenutno nije prioritet.

Bošković je kazao da smatra da je Milo Đukanović autoritet broj jedan na političkoj sceni Crne Gore, ali da će odluka o njegovoj kandidaturi zavisiti i od njegove procjene i želje.

Ministar odbrane je kazao da je razgovarao sa predstavnicima američke administracije, i da su oni bili iznervirani zbog interpretacije da je potpredsjednik SAD Majk Pens izbjegao susret sa Đukanovićem.

"Oni video DPS kao dio rješenja, a ne kao dio problema. Opoziciju vide kao dio problema i zato se Pens i sastao sa opozicijom".

21:12 Bošković je kazao da je Crna Gora radikalno promijenila koncept odbrane ulaskom u NATO.

On je objasnio da to znači da ne mora da se razvija mornarica, i da nije u prilici ni potrebi da kupuje supersonične avione i raketne projektile.

Bošković je kazao da Crna Gora ima na visokom nivou razvijene planinske i pješadijske čete, pomorske diverzanti, specijalne jedinice i helikopterske jedinice.

On je otkrio da su mu i visoki funkcioneri NATO kazali da su te jedinice jedne od vojno najsposobnijih na svijetu.

Bošković smatra da će planiranim razvojem i ulaganjem vojska moći mnogo efikasnije da reaguje u vanrednim i hitnim situacijama.

Ministar odbrane smatra da je crnogorsko nebo zaštićeno jer će do 3.000 metara visine biti helikopteri, a da će iznad te visine zaštitom se baviti Italija i Grčka.

Bošković je kazao da Crna Gora ima dva najveća broda u bazenu Jadranskog mora i da namjeravaju da prodaju te dvije fregate, i da će kupiti patrolni brod koji više odgovara potrebama države.

On je objasnio da je nova hrvatska vlast aktivirala pitanje o vlasništvu nad brodom Jadran.

Ministar odbrane je kazao da je i Srbija iskazivala pravo na brod Jadran, ali da je to riješeno.

Bošković ističe da je spreman za dogovor kako bi "Jadran" bio od koristi svima u regionu i da se tako riješi to pitanje.

"Članstvo Crnu Goru košta 452.000 eura, ili 70 centi po stanovniku. Sve što se troši na odbranu se trošilo i ranije. Nemjerljivo skuplje bi bilo da se ulaže u kapacitete koje bi morali da razvijemo u zaštitu mora, vazduha..."

21:05 Ministar odbrane je kazao da smatra da Veselin Veljović može dobro obavljati poziciju načelnika generalštaba i podsjetio da je bio na čelnim funkcijama u policiji.

Bošković podsjeća da je načelnik generalštaba Ljubiša Jokić i da nije razgovarao sa Veljovićem na tu temu, iako ima odlične personalne odnose sa njim.

On smatra da nije primjereno razgovarati dalje o tome dok god je Jokić na toj poziciji.

20:54 Bošković kaže da mu imponuje što bivši premijer i sadašnji premijer imaju povjerenja u njega i to što su zadovoljni njegovim rezultatima u raznim ministarstvima.

"Ja dajem sve od sebe da budem dobar organizator i da okupim ljude koji znaju i najbolje identifikuju potrebe nekog sistema":

On kaže da problem pomjeranja sa mjesta na mjesto nadoknađuje izborim dobrih saradnika.

Bošković kaže da novi zakon o vojsci omogućava da se sistem odbrane oblikuje poput piramide što je optimalna forma za takav sistem.

20:45 Ministar je kazao da nema nijedne ingerencije koju je preuzeo od načelnika generalštaba novim zakonom o odbrani.

Urednik emisije Petar Komnenić je upitao Boškovića o članu zakona gdje piše da ministar može da upotrebi vojsku za druge aktivnosti, zašto nije precizirano koje su to aktivnosti i da li to znači da ministar može jednim pozivom da izvede vojsku na ulicu.

Bošković je kazao da je mimo zakona vršena intervencija vojske kada se pomagalo oko vanrednih stanja, ali da je to nalagala potreba.

On je naveo da je Ustav precizirao koja je upotreba vojske.

Bošković je kazao da su tačni navodi Milivoja Katnića da su 16. oktobra Crnom Gorom kružile naoružane snage.

Ministar odbrane je kazao da se Vojno-obavještajno odjeljenje bavi isključivo vojskom, Ministarstva odbrane i službenicama vojske, i da nisu učestvovali u operativnim akcijama 16. oktobra 2016. godine.

Bošković je kazao da je činjenica da su se time bavile civilne strukture. On navodi da je u papirima i dokazima vidio da je bila ozbiljna namjera da se napravi krvoproliće i ubije bivši premijer Milo Đukanović.

Bošković kaže da se ovlašćenja ministra ranije nisu problematizovala, ali da je to počelo jer on insistra da u vojsci budu samo najbolji.

20:33 Bošković je kazao da je sindikat koji predvodi Čobeljić htio da razgovara o politici ministarstva, "što im ne pripada".

Ministar tvrdi da nije znao da je 17 od 22 vojnika kojima nije produžen ugovor u sindikatu Čobeljića.

Čobeljić je u uključenju u emisiju pitao Boškovića zašto nije htio da primi predstavnike sindikata, i zašto to nije dozvolio generalu Ljubiši Jokiću.

Bošković je kazao da apsoolutno nije tačno da je on sprječavao sastanak sa Jokićem, a da je pravo poslodavca da odluči da ne produži ugovor sa zaposlenima.

On tvrdi da Čobeljić ima i lični motiv, jer je jedan od vojnika kojima nije produžen ugovor i njegov rođak, i da je htio da se upliće u posao za koji nema ingerencije.

Čobeljić je kazao da ima dokaz u pisanoj formi da je bio zakazan sastanak sa Jokićem, i da je odložen zbog sastanka koji je sazvao Bošković i da mu je rečeno da mora direktno sa ministrom o tome da razgovara.

Bošković je ponovio da on nije, niti može zabraniti susret Jokića i Čobeljića.

Na pitanje Čobeljića, kako ti problematični podaci o 22 vojnika nisu nađena ranije, Bošković je kazao da je u međuvremenu ojačan sistem provjera, a da su se neke stvari desile i relativno skoro.

Bošković je naveo da nije htio da posluša ni zahtjeve partijskih kolega da se nekima od njih produži ugovor, a da će svako od njih moći lično da dobije informacije zašto je donešena takva odluka.

20:24 Trudićemo se da u Vojsci Crne Gore ostanu najbolji, kazao je Bošković. Ministar je kazao da je apsolutno netačno da su ignorisane preporuke oficira.

"Direktorat za ljudska resurse je saopštio da ne zaslužuju da 22 vojnika zaslužuju da budu dio odbrambeni sistem Crne Gore".

On je kazao da oni koji su širili etničku i međuvjersku netrpeljivost, i imali po 100 dana bolovanja godišnje ne zaslužuju da budu dio vojske Crne Gore.

Među onima kojima nije produžen ugovor ima onih koji imaju mrlja u biografiji.

"Na odluku nije uticala njihova nacionalna, politička ili vjerska pripadnost, niti pripadnost sindikatu", naveo je Bošković.

20:17 Bošković je kazao da je netačna teza šefa Sindikata Vojske Crne Gore Nenada Čobeljića da su primljeni gori od boljih.

"Kada neko nosi uniformu, ne nosi je samo osam sati dok je u kasarni. On nosi uniformu 16 časova i predstavlja vojsku i van kasarne", poručio je Bošković.

20:10 Ministar Bošković je kazao da prvi put čuje za pritužbe oko konkursa. On je kazao da će sankcionisati odgovorne ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba.

Bošković je objasnio da je vojska specifična institucija i da nije procedura zapošljavanja ista kao u drugim institucijama.

On je obećao da će ispitati taj konkurs.

20:03 Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da nema veze između situacije sa novim vojnicima po ugovoru i neprodužavanju ugovora vojnicima u septembru.

Bošković je pojasnio da za novim vojnicima postoji formacijska potreba na mjestima koja nisu zauzimali vojnici kojima u septembru nije produžen ugovor.

Bonus video: