Zakoni srca i države u "novoj” "Antigoni”

“Antigona” je jedna od drama koja se tiče svih epoha i generacija.
109 pregleda 0 komentar(a)
"Antigona", Foto: Mit festival
"Antigona", Foto: Mit festival
Ažurirano: 27.09.2017. 08:27h

Predstava “Antigona” u italijansko-belgijskoj koprodukciji odstupila je od Sofokleove tragedije i predstavila publici nešto drugačiji scenario. Predstava je izvedena u ponedjeljak veče u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u okviru MIT festivala.

Antigona se, u želji da dostojanstveno sahrani brata, i ovdje protivi Kreontu, kralju Tebe i svom ujaku. Vođena osjećanjima pobunila se protiv zakona, pa mora platiti smrću. Razlika je što Kreont nije predstavljen kao tiranin.

Dramatizaciju za ovaj komad, po Sofokleovom tekstu, uradila je Debora Gambeta koja u središte antičke drame predstavljene modernim jezikom i savremenim kostimima, stavlja poštovanje zakona.

Režiser Sandro Mabelini kaže da u Gambetinom tekstu Antigona nije “ljutita i histerična djevojka, a Kreont nije zli diktator”.

“Ovu verziju je napisala jedna mlada dramaturškinja iz Rima, ona stavlja u isti plan Antigonu i Kreonta. Ne predstavlja Antigonu kao ljutitu i histeričnu djevojku, a Kreonta kao zlog dikatora. Kreont vjeruje da bi zakon trebalo da bude jednak za sve, on hoće da radi u interesu naroda i situacija se komplikuje. On sa jedne strane nosi breme etike i moći, a sa druge privrženost svojoj porodici”, kaže on.

“Antigona” je jedna od drama koja se tiče svih epoha i generacija. Temelji se na kontrastnima ličnosti, slobodi i emocijama jačim od zakona.

Stefano Bafeti koji tumači Kreonta ističe da se sloboda pojedinca i danas kosi sa pravilima zajednice.

“Svako od nas je svjestan da postoji sloboda pojedinca ali da su tu pravila zajednice koja nadilaze lično. Kreont ovdje nije tiranin već običan čovjek koji voli Antigonu i Polinika. Prolazi ličnu borbu, primoran je da vlada, svaki put kada je postao vladar nije bilo nikoga da to bude umjesto njega, bilo mu je nametnuto”, kaže glumac.

Glumica Kiara Verzola smatra da je bilo potrebno ovako prikazati dramu.

“Smisao svega bio je aktuelizovati antičku tragediju na moderan način kroz odnos među likovima i moderne kostime. To pomaže gledaocu da se saživi sa dramom koja se tiče svih generacija i odolijeva vjekovima”, kazala je ona.

Bonus video: