Poznati mladi virtuozi i umjetnici

“Festival je možda i bolji od mnogih u Francuskoj”, kazao je gitarista Morinije
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2017. 08:15h

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska, otvoren je 12. Međunarodni Nikšić gitar festival. Sa orkestrom je nastupio i mladi francuski gitarista Antoan Morinije, pobjednik prošlogodišnjeg Crnogorskog internacionalnog gitarskog takmičenja organizovanog u Tivtu. Izveli su kompoziciju Hoakina Rodriga „Aranuez“, koncert za gitaru i orkestar, a Morinije nije krio zadovoljstvo, kako zbog nastupa sa orkestrom, tako i zbog reakcije publike. Rodrigov „Aranuez“, prema riječima Morinijea, bilo je logičan izbor obzirom da on tu kompoziciju smatra jednom od najboljih za gitaru i orkestar.

„Imate dobar orkestar, zato je i bilo uzbudljivo i zanimljivo i na kraju, svakako drugačije i originalno. Uživao sam i u spontanosti orkestra, koja korespondira mojim idejama. Volim gitarske i muzičke festivale jer je to nešto drugačije u odnosu na klasičnu sezonu. Na njima uvijek postoji nešto više. Publika dolazi namjenski, zbog festivala koliko god da traje i to je uvijek važno imati, posebno u manjim zemljama. A ovaj festival je možda čak i bolji od mnogih koje imamo u Francuskoj i treba da ste ponosni na njega”, kazao je Morinije nakon nastupa.

Otvarajući festival, koji će i ove godine ugostititi eminentne umjetnike, ali i mlade virtuoze na gitari, ministar kulture Janko Ljumović kazao je da je Gitar fest dostigao model umjetničke manifestacije na kojem će, u budućim strategijama, resorno ministarstvo i insistirati.

„To je model osmišljenog koncepta zasnovanog na kvalitetu učesnika i na programskoj viziji koja se zasniva na estetskoj intrigantnosti, na umjetničkim projektima koji anticipiraju kulturni razvoj i koji jačaju socio-kulturni lanac umjetnosti na lokalnom i nacionalnom nivou, i koji imaju misiju da budu scena za razvoj umjetničkih karijera i razvoja publike“, kazao je Ljumović.

Gitara, prema riječima ministra, živo i inovativno izražava kulturološke i ambijentalne vrijednosti Crne Gore.

“Sadržaj ovogodišnjeg festivala čine četiri programska segmenta koji emaniraju formalnu i stilsku raznovrsnost gitarske muzike - od klasičnog konteksta uz simfonijski orkestar, preko elektronskog kontrapunkta i koncepta 'majstora izvođača' do učešća mladih muzičara - čime se publici i stručnoj javnosti nudi širi kontekst promišljanja savremenih muzičkih kretanja“, kazao je Ljumović i onda publiku prepustio uživanju u koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra koji je izveo poznato kompoziciju Modesta Musorgskog „Slike sa izložbe“.

Večeras će u sali Nikšićkog pozorišta, u 20 časova, prvi put u Crnoj Gori zajedno nastupiti makedonsko-slovenački dvojac, Vlatko Stefanovski (gitara) i Vasko Atanasovski (saksofon).

Od 2015. godine revijalni i takmičarski dio festivala, koji organizuje NVO „Anagastum guitar society” - Muzički centar Crne Gore, su odvojeni, a razlog je težina takmičenja, njegov koncept, broj prijavljenih učesnika i fond nagrada.

Prekretnica Festivala sa dva nova segmenta

Novina ovogodišnjeg festivala je segment posvećen darovitim crnogorskim studentima gitare nazvan „Open podium“. Publici su se predstavili studenti gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i u Trstu - Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić.

„Vjerujem da će ovaj festival biti prekretnica jer smo željeli da uvedemo dva nova segmenta Prvi je ‘Open podium’ i gledaćemo da još više sarađujemo sa obrazovnim institucijama kako u Crnoj Gori tako i šire kako bismo nastavili našu misiju da dajemo prostor mladim i darovitim umjetnicima”, kazao je umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.

Druga novina je, kazao je Cerović, svojevrsni omaž klasičnoj gitari, pa će tako Miroslav Režić iz Hrvatske 28. septembra zatvoriti festival koncertom „Electric couterpoint“.

“Mi osluškujemo šta su savremene teženje u stvaralaštvu za klasičnu gitaru i gitaru uopšte. Pokušavamo da imamo najreprezentativnije programe i svježa djela. Ukoliko bude uslova animiraćemo što više kompozitora iz čitavog svijeta da napišu kompozicije za naš festival. Vjerujemo da je ovaj program raznovrstan za publiku i da smo ovim festivalom otvorili vrata novim projektima i segmentima koja će naići na pozitivan prijem kako stručne tako i šire publike”, rekao je Cerović.

Galerija

Bonus video: