Deveti dan suđenja: Dikić u KCCG, Mandić i zastava, DPS i četnici statisti

Sud je odlučio da razdvoji postupak za optuženog bivše generala srpske policije Bratislava Dikića i on je upućen na pregled u Klinički centar Crne Gore zbog lošeg zdravstvenog stanja. Optužena Branka Milić je završila iznošenje odbrane i ponovila da je državni udar osmišljen od strane DPS, a da su članovi Svesrpskog četničkog pokreta iskorišteni kao statisti
0 komentar(a)
suđenje državni udar, Foto: Printscreen
suđenje državni udar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.09.2017. 10:29h

Tok suđenja

Odbrana Branke Milić

12:00 Milić je navela da je potpisala svoju izjavu, ali da nije vidjela šta tačno potpisuje jer nije imala naočare. Kazala je da vidjela da u zapisnik stavljaju papire za koje joj nije rečeno šta sadrže.

Ona traži da uporedi snimak svoje izjave sa zapisnikom gdje je izjava koju je potpisala.

11:51 Milić navodi da krivična prijava nije podnijeta protiv Mirka Velimirovića, ali da jeste protiv šest osoba uhapšenih sa njim, ali da su pušteni na slobodu jer su odustali od izvršenja krivičnog djela.

11:40 Milić je pitala zašto joj nije dozvoljen podatak od kada se Velimirović vodi na adresi na kojoj je prijavljen.

11:32 Milić je navela da brojevi Mirka Velimirovića koje je ostavio u Centru bezbjednosti nisu isti brojevi koji se navode da njemu pripadaju u naredbi. Ona tvrdi da Velimiroviću nije oduzet telefon, već da ga je on predao, za razliku od svih ostalih uhapšenih.

11:27 Ona je upitala zašto nije Velimirović pošao da prijavi Sinđelića srpskim službama kada se radi o srpskim državljanima. Milić je, uprkos opomeni suda, kazala da u službenoj zabilješci piše da je Velimirović kazao da ne može da nabavi oružje.

11:20 Milić je navela da je u transkriptu njena komunikacija razdvojena na dva dijela, a da se radi o jedinstvenoj poruci i da je to utvrdio vještak. Ona kaže da je "vojvodi Paji" poslala poruku: Pomaže Bog čestiti vojvodo. Vojvoda Kekić i ja možemo doći vozom ili autobusom u subotu u 9.30. Mi dolazimo, je li to nije kasno?

Milić tvrdi da je na osnovu te poruke optužena da je član kriminalne grupe.

Ona je pitala kako je prešla dvije granice sa rancem na leđima, a da niko nije provjerio sadržaj tog ranca iako se navodi da su bezbjednosne službe znale za navodi plan o državnom udaru.

10:55 Milić je kazala da je u međuvremenu otkrila još tri verzije onoga što je kazao Mirko Velimirović.

10:53 Ja hoću da vidim to oružje koje je bačeno u jezero, jer Sinđelić ne pominje jedino oružje koje je nađeno, a koje je iz rezervi crnogorske policije, poručila je Milić.

10:50 Milić je kazala da je kontradiktorno da je pred tužiocima Aleksandar Sinđelić govorio da Eduarda Šišmakova zna samo po imenu "Edi", a da se u dokumentima navodi da je on krajem septembra išao u Rusiju i da je imao pune podatke o Šišmakovu.

10:45 Milić smatra da je Milivoje Katnić namjerno prekinuo izbornu ćutnju i da se radi o planu DPS da lažira ugroženost suvereniteta Crne Gore od strane četnika iz Srbije.

10:30 Logično bi bilo da je za teroristički napad angažovana teroristička grupa, a ne organizovana kriminalna grupa, kako se navodi u optužnici, dodaje Milić.

10:17 Milić se požalila da je sudsko vijeće navodilo tokom iznošenja odbrane da odbranu iznosi u pravcu koji odgovara tužilaštvu.

10:15 Milić je zatražila da se pribavi informacija da li je ona i dalje državljanka Srbije.

"Nemogući uslovi za rad"

Advokat Miroje Jovanović je kazao da su uslovi za rad nemogući. On je kazao da je nezabilježen način na koji se sutkinja Mugoša odnosi prema odbrani.

Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je kazao da odbrana odugovlači postupak.

Suđenje se nastavlja u 10 časova, nakon što je advokat Jugoslav Krpović zahtjevao konsultacije sa svojom branjenicom Brankom Milić.

9:48 Andrija Mandić je tražio da se iz prostorije u kojoj se vodi postupak uklone zastava SAD, koje se nalaze na mikrofonima u sudnici.

Dikić na pregledima u KCCG, postupak razdvojen

9:45 Dikić je zamolio da mu se omogući da porodica češće dolazi da ga posjeti zbog novonastale situacije.

9:40 Bratislav Dikić je kazao da će otići u KCCG na pregled. Sutkinja Mugoša je kazala da se razdvaja postupak za Dikića.

9:25 Dikićev advokat Dušan Petronijević je zatražio konsultacije sa svojim branjenikom kako bi se donijela odluka o tome da li će Dikić danas otići u bolnicu.

9:22 Dikić je napomenuo da mu ZIKS nije obezbjedio adekvatnu ishranu i da nije mogao da pomogne svojoj borbi protiv bolesti alternativnim metodama, jer mu nisi alternativni medikamenti dostupni. On je dodao da nema povjerenja u KCCG.

9:15 Sutkinja Suzana Mugoša je pročitala sudsku dokumentaciju za Bratislava Dikića koji mora pod hitno na operaciju.

Ona je kazala da je konstatovano da Dikić može da prati suđenje dok ne ode u bolnicu, a dalje liječenje može nastaviti i u KCCG, i to odmah ukoliko želi, a da je u KCCG došao i ljekar kog je tražio.

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu.

Glavni pretres će, prema odluci sudije Suzane Mugoše, početi u devet sati u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici.

Advokati odbrane zatražili su na poslednjem ročištu izuzeće Sudskog vijeća i predsjednika Višeg suda Boris Savića, ali je Apelacioni sud to odbio.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za pokušaj terorizma obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

U postupku su do sada saslušani Dikić, Đorđević, Milić, Hristić i Jovanović koji su negirali krivicu.

Bonus video: