Što uraditi na jesen za bolje zdravlje zimi?

Iako se smatra da zdrava osoba ne bi trebala svake godine na kompletan pregled, ljekari se ne slažu - svako mora imati doktora kome vjeruje i koji će mu dati sve potrebne savjete za očuvanje zdravlja
134 pregleda 0 komentar(a)
jesen, Foto: Shutterstock, Shutterstock
jesen, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2017. 18:14h

Svi smo spremni da loše strane jeseni i zime, a to su gripa ili virusne prehlade. Simptomi su nam svima takođe poznatI - curenje iz nosa, kašalj, drhtavica, povišena tjelesna temperatura (može, ali i ne mora nastupiti), glavobolja, bolovi u zglobovima, pretjerani umor i nedostatak apetita.

Kako bi sezona zdravstvenih poteškoća uzrokovanih hladnim vremenom i oslabljenim imunitetom prošla bez velikih tegoba, donosimo nekoliko savjeta kako ih preventirati!

Osvježite kutijicu sa ljekovima

Provjerite dobro da li je vašim ljekovima istekao rok trajanja, te nabavite ljekove protiv gripe i prehlade kako ne biste morali u apoteku kada ste već bolesni.

Nagradite se novom aktivnošću

Čak i oni najambiciozniji mogu izgubiti volju za treningom kada nastupe hladniji dani, ali bilo sunce ili kiša trebali biste odraditi barem 150 minuta aktivnosti kroz nedelju. Uvijek prednost treba dati aktivnostima na otvorenom radi pozitivnog učinka dnevne svjetlosti. Tjelesna aktivnost povećava brzinu kojima antitijela prolaze kroz krvotok, što rezultira boljim imunitetom protiv bolesti. Povećana temperatura koju imamo za vrijeme umjerenog vježbanja otežava preživljavanje određenih upala u našem tijelu.

Konzumacija cinka

Cink se može uzimati kao dodatak ishrani kada ih napadne prehlada, ali on isto tako djeluje preventivno. Već se danas opremite i uzimajte ga u kontinuitetu kako biste preventi​r​ali prehladu ili barem ublažili simptome

Zakažite mamografiju

Iako svaka žena ne spada u rizičnu grupu, mamografija je pregled koji će prvi otkriti rak dojke. Dogovorite sa ljekarom buduće termine.

Zakažite sistematski pregled

Iako se smatra da zdrava osoba ne bi trebala svake godine na kompletan pregled, ljekari se ne slažu - svako mora imati doktora kome vjeruje i koji će mu dati sve potrebne savjete za očuvanje zdravlja.

Spriječite razvoj hepresa

Pravilnom ishranom možete pridonijeti skraćivanju dužine izbijanja herpesa. Obogatite jelovnik ribom, piletinom, jajima i krompirom. Propolis i preparati propilasa (mast) takođe su se pokazali učinkovitim.

Namirnice za jačanje imuniteta i borbu protiv alergija

Jedite grožđe

Ovaj snažni antioksidant djeluje s vitaminom C kako bi stimulisao imunološki sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala. Ove bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C, prenosi Ordinacija.

Bonus video: