Žuri nam se s gasovodom

Gvozdenović je kazao da se „Crnoj Gori žuri u njenom razvoju“ i predložio je da svi požure u realizaciji tog važnog projekta
87 pregleda 2 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2017. 08:42h

Predstavnici resornih ministarstava CG, Hrvatske i Albanije potpisali su u Zagrebu ministarsku Deklaraciju o jonsko-jadranskom gasovodu, koji bi bio završen za pet godina i dovodio bi do CG 500 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Deklaraciju su potpisali ministar za ekonomski razvoj CG Branimir Gvozdenović, hrvatski ministar gospodarstva Branko Vukelić i zamjenik ministra ekonomije, trgovine i energetike Albanije Neritan Alibali. Hrvatsko Ministarstvo saopštilo je da je potpisivanje „jasan znak potpore vlada tri države izgradnji tog gasovoda“. Ukupna ulaganja procjenjuju se na 230 miliona eura - CG bi se odnosilo 60, Albaniju 90, a na Hrvatsku 80 miliona eura.

Gvozdenović je kazao da se „Crnoj Gori žuri u njenom razvoju“ i predložio je da svi požure u realizaciji tog važnog projekta.

Planirano je da se jonsko-jadranski gasovod spoji na Trans-jadranski gasovod (projekat TAP) kojim švajcarska kompanija EGL namjerava da poveže grčki sistem transporta gasa preko Grčke i Albanije, dalje podmorskim gasovodom s italijanskim gasnim transportnim sistemom.

Bonus video: