Čovjek zajedništva i fine duhovnosti

“Život i njegovo djelo su savršen primjer kako odživjeti i nadživjeti ono što se zove život”
62 pregleda 0 komentar(a)
Promocija u Pomorskom muzeju, Foto: Siniša Luković
Promocija u Pomorskom muzeju, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.09.2017. 08:29h

“Don Niko Luković, 130 godina od rođenja” naziv je knjige koja je minulog vikenda promovisana u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Objavljivanjem te publikacije koja sadrži sve radove koje je don Niko Luković objavio i godišnjacima Pomorskog muzeja, ta ustanova kulture obilježila je 130. godišnjicu rođenja ovog poznatog intelektualca i naučnog radnika.

Kustos Ilija Mlinarević podsjetio je da je don Niko Luković jedan od osnivača Pomorskog muzeja koji ove godine slavi 65 godina postojanja.

“Odlučili smo se da ga se prisjetimo promocijom zbornika njegovih radova objavljenih u godišnjacima Pomorskog muzeja od 1952. do 1969. godine”, kazao je Mlinarević. Don Niko Luković (Prčanj 1887 - Kotor 1970), bio je katolički sveštenik, prčanjski župnik i kanonik Kotorske biskupije, društveno-politički radnik i poznati istoričar i sakupljač umjetnina i predmeta iz bokeljske prošlosti.

“Uvijek je kod svih ostavljao utisak tihog, umnog i duhovnog čovjeka koji je, kako je i sam volio reći - sve izbjegavao što nas dijeli, a sve isticao što nas spaja, koji je širio ljubav među ljude kao glavnu životnu misiju. Duhovnjak, humanista, ljubitelj umjetnosti, pisane riječi, odličan hroničar, posebno upućen u istoriju pomorstva i uopšte veliki prijatelj čovjeka i poznavalac njegove naravi, don Niko Luković nam je na njemu svojstven način jasno pokazao i osvijetlio staze, kuda i kako do ostvarenja obaveza koje su pred nama, a njegov život i njegovo djelo su savršen primjer kako odživjeti i nadživjeti ono što se zove život”, kazao j direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović.

O don Niku govorio je i generalni vikar Kotorske biskupije, monsinjor Anton Belan, koji ga je lično poznavao i sa kojim je sarađivao. Kako je istakao Belan, don Niko je prve naučne radove počeo je pisati već kao student, bibliografija mu broji preko 150 radova ali taj popis nije potpun.

“Don Niko jeste bio involviran u politiku, ali nije bio političar. Bio je intelektualno, na usluzi svakoj vlasti, ponekad i uz hvalospjeve. Svjedoče nam to njegova odlikovanja od strane Austrougarske, te stare pa nove Jugoslavije, bio je poslanik - republički i savezni u jednostranačkom sistemu. Don Niko u svom šezdesetogodišnjem radu, crkvu nije nikada kompromitovao, a to su prepoznale i njegove nadležne starješine. Mislio je da je bolje biti koristan svakom čovjeku ne dižući ograde koje uvijek vode u podjele i smatrao je da tako može pomoći crkvi”, kazao je Belan.

U muzičkom dijelu programa nastupili su profesorka violine Mileva Krivokapić i profesor klavira Dejan Krivokapić.

Bonus video: