Slike Gorana Ćetkovića na izložbi u Cirihu

Na otvaranju galerije “Art”, u postavci je bilo pet ulja na platnu barskog slikara, jedinog crnogorskog među 10 iz Evrope
0 komentar(a)
Goran Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Goran Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.09.2017. 07:33h

Nagrađivani crnogorski likovni umjetnik Goran Ćetković prošlog vikenda je u Cirihu dobio još jedno priznanje svoje vrste. Na svečanom otvaranju nove galerije “Art&Life”, u postavci je bilo pet ulja na platnu barskog slikara, jedinog crnogorskog među deset zastupljenih autora iz cijele Evrope, a kuriozitet je da je sa ex Yu prostora bio selektiran još samo hrvatski slikar Armano Jurićević. Pred švajcarskom likovnom publikom, sada su na uvidu Ćetkovićeve slike većih formata, nastale u prethodne tri godine.

“Vlasnici i kustos galerije saznali su za mene preko interneta, zatražili su da pošaljem fotografije deset radova od kojih su potom izabrali pet za izložbu. Činjenica da sam uvršten u selekciju galerije u Švajcarskoj, i to za njeno otvaranje, znači mi mnogo, da je prepoznat kvalitet u tome što radim. Drago mi je i što se kolega Juričević iz Zagreba izrazio pohvalno o mojim djelima. Saradnja sa ovom galerijom se nastavlja na osnovu potpisanog veoma precizno sastavljenog ugovora. Tražili su da saradnja bude na neodređeno vrijeme, usaglasili smo se naknadno da ipak probni period bude šest mjeseci tokom kojih ću imati mogućnost da jednu sedmicu provedem slikajući u njihovom ateljeu i direktno komunicirajući sa posjetiocima galerije”, rekao je juče Ćetković za “Vijesti”.

On je dodao da sticajem okolnosti nije mogao prisustvovati otvaranju, jer privodi kraju i posljednje pripreme za samostalnu izložbu u Beogradu, čije je otvaranje zakazano za srijedu četvrtog oktobra. U Klubu Narodnog pozorišta, postavku od dvadeset ulja na platnu otvoriće ugledna beogradska likovna kritičarka i istoričarka umjetnosti Maja Živanović.

U Beogradu je Ćetković inače već izlagao ove godine, u martu je imao izuzetan odziv likovne javnosti , kritike i medija na postavku “Glasovi tišine” u Galeriji ULUPUDS „Singidunum“ u Knez Mihajlovoj. Izložba u Klubu Narodnog pozorišta druga mu je samostalna u Srbiji, čiji je jedan od najistaknutijih i najuticajnijih likovnih kritičara i esejista Dejan Đorić zapisao da Ćetkovićeva platna “kao spas iz savremene buke i bijesa” natapaju tišina i usamljenost.

“Natapaju, jer kod Ćetkovića sa lica cure boje. Kod ovog mladog likovnog isposnika, slikara Robinzona, boje cure sa likova jer su oni kao Gigerovo vanzemaljsko čudovište Alien. Ne znamo da li slika likove ili ličnosti, to je kod njega teško utvrditi, ali, pojedini od njih su vlažni kao da dolaze iz pećine, kao da su ugledani u prvim vodama, na dnu začaranog jezera, Vučjeg dola ili Luciferovog bunara, odakle im predstoji uzdizanje ka svjetlosti i slici”, naveo je Đorić u eseju o “Glasovima tišine”.

Bonus video: