Kratko i intenzivno vježbanje smanjuje rast ćelija raka dojke

Taj učinak se očitavao samo kod seruma uzetih posle najmanje petnaest minuta umjerenog do intenzivnog vežbanja, kako je navedeno u studiji objavljenoj u Cancer Research, i nije bio povezan sa tjelesnom težinom, nivoom šećera u krvi ili snagom imuniteta osobe
61 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2017. 12:14h

Kratko, ali intenzivno vježbanje suzbija rast ćelija raka dojke zbog čega se smatra izuzetno važnom prevencijom kod oboljevanja od ovog karcinoma, tvrde naučnici sa Univerziteta Kopenhagen.

Naučnici kažu da je kod ovog vježbanja važno da ubrza rad srca i pojača disanje, čime se aktiviraju molekularni putevi u tijelu koji podstiču lučenje hormona katekolamina, kao što je epinefrin, koji suzbija rast ćelija raka.

"Važno je istaći da vježbanje i epinefrin nisu u potpunosti spriječili formiranje tumora, ali učinili su da se on prepolovi", rekla je jedna od autorki istraživanja, Pernil Hojman. "Vježbanje nikad ne može da zamjeni liječenje, ali može da bude važan dodatak u liječenju i da uveća kvalitet života pacijenata."

Veliki broj istraživanja pokazao je da vježbanje može da smanji rizik od raka dojke kod žena, a kod onih koje ga već imaju, može da spriječi povratak bolesti, ali malo je istraživanja otkrilo na koji način to vježbanje djeluje.

Danski tim je ovo istraživanje sproveo na miševima kojima su ubačene ćelije ljudskog raka dojke, kao i na tumorskim ćelijama u laboratorijskim uslovima. Naučnici su istraživali kako serum zdravih žena i onih oboljelih od raka dojke, sakupljen prije i posle vježbanja, utiče na ćelije raka dojke i koji su mehanizmi uključeni. Otkrili su da uzroci seruma uzeti posle vježbanja smanjuju sposobnost rasta tumorskih ćelija, kako u laboratoriji tako i kod miševa. Naučnici su povezali to protivtumorsko djelovanje sa porastom hemijskih supstanci epinefrina ili norepinefrina, tokom umjereno intenzivnog vježbanja, i njegov učinak na puteve kojima se prenose signali genima, koji pomažu, između ostalog, i u suzbijanju rasta tumora.

Taj učinak se očitavao samo kod seruma uzetih posle najmanje petnaest minuta umjerenog do intenzivnog vežbanja, kako je navedeno u studiji objavljenoj u Cancer Research, i nije bio povezan sa tjelesnom težinom, nivoom šećera u krvi ili snagom imuniteta osobe.

"Utvrdili smo da bolesnici sa rakom dojke na hemioterapiji mogu da izvode takve vježbe", rekla je Hojman, nagovestivši da bi isti efekt možda mogao da se proizvede i kod drugih vrsta karcinoma, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: